Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Sz.F.

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

92 jacht (9,2 és 30,5 méter között) indul útra idén a világ legáhítottabb díjaiért. A Rolex Sydney Hobart Yacht Race nyertesei (mind az elsőként célba érők, mind pedig a handicap rendszer alapján) legendás Rolex órákkal gazdagodhatnak.

A Rolex és vitorlázás szoros kapcsolatban állnak

A Rolex már hat évtizede szoros kapcsolatban áll a jachtversenyzéssel. A világhírű óramárka a legkiválóbb jachtklubok egyesítésével és regatták megszervezésével sokat tett már azért, hogy megőrizze az olyan versenyek szellemét, mint amilyen a Rolex Sydney Hobart is. A 628 tengeri mérföldes (1162 km) utazást Sydney-ből a tasmaniai Hobartig először a Cruising Yacht Club of Australia (CYCA) rendezte meg 1945-ben, a Rolex pedig már 2002 óta névadó partnere a rendezvénynek.

Az első befutók

Nincs még egy olyan kaliberű, vagy olyan hosszú távot lefedő verseny, amire ilyen sok gyűlik össze a világ legerősebb 30,5 méteres egytörzsű hajóiból. Természetesen minden tengeri jármű fedélzetén egy-egy tapasztalt legénység dolgozik.

Izgalmasra sikeredett ez a vitorlás verseny is

A 2018-as versenyben öt 30,5 méteres (100 lábas) Maxi jacht küzd majd az első befutónak járó díjért. A Wild Oats XI, fedélzetén az Oatley családdal és Mark Richards kapitánnyal a kilencedik győzelemre hajt majd.

A Comanche Jim Cooney és Samantha Grant keze alatt igyekszik majd megismételni tavalyi sikereit, amikor is új napi versenyrekordot állítottak fel vele 9 órával, 15 perccel, és 24 másodperccel.

Az InfoTrack idén Christian Beckre, a Black Jack pedig Peter Harburgra lesznek bízva idén, és habár nincsenek a favoritok között, korábban már más néven (és más legénységgel) megízlelhették a győzelmet. Végezetül – de nem utolsósorban – ott lesz még Seng HUang Lee Scallywagje Hong Kongból. 

A „valódi” győztesek

Egy 628 tengeri mérföldes versenybe nem lehet csak úgy belevágni – az előzetes fázis minden résztvevőtől rengeteg előkészületet, tervezést követel meg, és persze egy jó adag bátorságot is. A Rolex Sydney Hobart legjelentősebb részei a rajt, a Bass-szoros keleti éle, és a hírhedten trükkös Derwent-folyó lesznek.

A vitorlás verseny nyertesének Rolex óra jár

Nem csak tapasztalatra és képességre lesz itt szükség, hanem rengeteg kitartásra is, azonban a győzelmet még ez sem garantálja, hiszen a versenyzők egytől egyig az időjárásra lesznek bízva. Matt Allennek, a CYCA egyik volt sorhajókapitányának, és az ausztráliai vitorlás egyesület jelenlegi igazgatójának 28 próbálkozás után sikerült csak megnyernie ezt a versenyt, és felmarkolnia a Tattersall kupát, és persze a nyertesnek járó Rolex órát. 

A Rolex Sydney Hobart egy premier esemény. Mindenki követi és mindenki ismeri a győztesek nevét” mondta Allen, miután 2017-ben az Ichi Ban fedélzetén nyerte meg a futamot. „Egész életemben erre készültem. Minden vitorlázó álma, hogy megnyerje.” A 92 induló között ausztrál, kínai, francia, német, magyar, Hong Kong-i, lengyel, orosz, egyesült királysági és amerikai hajókat is találunk.

Új hajók, régi elvek

50 évvel ezelőtt, 1968 novemberében Sir Robin Knox-Johnson a világkörüli egyszemélyes tengeri útja során kelt át a Bass-szoroson. Mire a Sydney Hobart elrajtolt abban az évben, már a Horn-fok felé tartott. Azóta egészen átalakult a vitorlázás világa. A jachtok készítéséhez használt anyagok, és a navigációs technológia gyökeres változásokat eredményezett, azonban a természet elemei ugyan annyi tiszteletet érdemelnek ma, mint évtizedekkel ezelőtt.

Akár nyernek, akár csak sikeresen célba érnek, minden résztvevő egy olyan sportág hagyományait képviseli majd, amely továbbra is sokaknak biztosít inspirációt és lehetőségeket, hogy próbára tegyék önmagukat mind fizikailag, mind pedig szellemileg. 

                                                                                                                    


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence...

Szervezett biciklitúra a Balatonon

szervezett biciklitúra Balaton

Inzulinrezisztencia

  Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező...

Peilung

 Peilungnak hívjuk a vitorlás versenyeken, a kreuz bójához kirakott terelő bóját.

Gross

A gross (ejtsd: grósz) a nagyvitorla.