Újabb varázslatos miniatűr szobor: a Szabadság hídon lazul Ferenc József

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Újabb varázslatos miniatűr szobor: a Szabadság hídon lazul Ferenc József

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Újabb varázslatos miniatűr szobor: a Szabadság hídon lazul Ferenc József


2021/08/27
VN

Kolodko Mihály egy újabb varázslatos miniatűr műalkotással örvendeztette meg a Budapesti lakosokat. Az új szobor a Szabadság hídon kapott helyet, és nem mást ábrázol, mint a híd eredeti névadóját: Ferenc Józsefet. 

Kolodko Mihály szobrok

Kicsoda az a Kolodko Mihály?

Mielőt a szoborról beszélnénk úgy illik, hogy kicsit beszélünk az alkotójáról is. Biztosak vagyunk benne, hogy sokak számára nem teljesen ismeretlen Kolodko Mihály neve. Apró, de annál zseniálisabb, és jókedvet árasztó alkotásaival Budapesten járva-kelve több helyen is találkozhatunk, sőt nemrégiben, még szeretett Balatonunkon is megjelent egy nagyon aranyos alkotás: a mesés figura okkal került oda, ahova került. Na de hova, és Ki? Erről részletesen itt írtunk. Na de már megint csak az alkotások, beszéljünk kicsit tényleg az alkotóról! Mihail Kolodko, más néven Mihajlo Kolodko, vagy ahogyan mi ismerjük, Kolodko Mihály egy olyan kárpátaljai szobrászművész, aki Ungvár utcáinak alkotott először, majd úgy döntött, Budapest lakosainak szürke napjait is megszínesíti alkotásaival, és milyen jól döntött… Művészi irányú érdeklődése a középiskola elvégzése után, 1996-ban az Ungvári Erdélyi Béla Művészeti Szakközépiskolába vezette, majd 2002-ben diplomát szerzett a Lembergi Művészeti Akadémia szobrász szakán.

 

Honnan jöttek a miniszobrok?

Kolodko Mihály véleménye szerint azok az idők már rég elmúltak, hogy egy szobor elkészítését központilag határozzák meg; szerinte manapság már fontos teret engedni a művészek és az emberek érdeklődésének is. Így született meg például a 2010-ben Ungváron felállított Lámpagyújtogató szobor is, amely a város szülöttének, Kolja bácsinak alakját örökítette meg. Valahogyan így kezdett el a miniszobrok felé is érdeklődni, ami szerinte, és szerintünk is ugyanolyan hatást képes kiváltani, mint egy jóval nagyobb óriási alkotás. Illetve nem mindig volt tervei megvalósításához megrendelője, és így anyagi fedezet híján, hogy ötletei ne vesszenek el, elkészítette őket kicsiben. Az első ilyen jellegű budapesti alkotás a Parlamentnél található Főkukac figurája, ami az egyik kedvenc mesei szereplőjét formázza, A nagy ho-ho-horgász című rajzfilmből. A kockásfülű nyúltól kezdve a Noé-bárkáján, Mekk Eleken, a Rubik kockán, Lisa Simpsonon, Herzl Tivadaron, a 14 karátos autón át, egészen olyan szellemes alkotásokig, mint az öngyilkos mókus, és még sorolhatnánk rengeteg mini szoborral találkozhatnak Budapesten a szemfüles kalandorok.

 

Ferenc József a Szabadság hídon

Csak kevesen tudják, de a Szabadság híd korábban Ferenc József híd volt, ezt követően pedig Fővám téri híd, de ez most annyira nem fontos a történet szempontjából. Nemcsak a híd átadásán volt jelen Ferenc József, hanem maga verte be az utolsó szegecset, nem meglepő tehát, hogy az uralkodó tiszteletére Ferenc József hídra keresztelték a Dunán átívelő építményt. A hidat Szabadság híddá 1946. augusztus 20-án nevezték át. A függőágyas lazulás ötlete pedig valószínűleg a Szabihíd mozgalom miatt jöhetett képbe, aminek a lényege, hogy nyaranta bizonyos napokon lezárják a forgalom elől a hidat, ilyenkor rendszerint van itt piknik, tánc, minikoncert, és persze nemcsak a pokrócok és a piknikkosarak kerülnek elő, hanem a függőágyak is. 
 


érdekesség kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Reacher

Reacher: Könnyű anyagból szabott, nagy, háromszögletű vitorla, éles, félszeles menetekre.

Ciklon

A ciklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában alacsony légnyomás uralkodik,...

Céges évzáró rendezvény

A céges évzáró rendezvény esetén kifejezetten fontos a tökéletes helyszín megtalálása,...

Felnőttképzés

A közel 15 éves tapasztalattal rendelkező EFEB Felnőttoktatási Központ olyan színvonalas...

Csónak

A csónak olyan vízijármű, melynek hossza a 7 métert és vízkiszorítása a három tonnát,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.