Horvátországi vitorlás utazás kisokos: Minden, amit egy horvátországi vitorlás utazáshoz tudnod kell

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Minden, amit egy horvátországi vitorlás utazáshoz tudnod kell

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Minden, amit egy horvátországi vitorlás utazáshoz tudnod kell


2024/01/19

Horvátországot nem csak egy vitorlás fedélzetén lehet ugyan felfedezni, de ha igazán felejthetetlen élményekre vágysz, akkor máshogy nem is igazán érdemes. A hazánkkal szomszédos tengerparti ország az Adriai-tenger keleti partjain fekszik, és megszámlálhatatlanul sok látnivalót kínál látogatóinak. Persze a bőség sokakat megzavarhat – mégis hová érdemes ellátogatni Horvátország több mint 2000 (igen, kétezer) szigete közül? Mikor ajánlott vitorlással felfedezni ezt a mediterrán paradicsomot? Mit kell tudni a horvátországi kikötőkről? Ha sosem jártál még errefelé (legalább is vitorlással), akkor a következő útmutató aranyat ér majd számodra! Következzenek a válaszok a legfontosabb kérdésekre!

Horvátországi vitorlás utazás kisokos

Hová érdemes elvitorlázni Horvátországban?

Horvátország tengerpartjai, szigetei, kikötővárosai és persze az Adriai-tenger olyan sok látnivalót és élményt kínálnak, hogy az ember több hetet is tartalmasan tölthetne el itt anélkül, hogy túl mélyre merészkedne a szárazföldön. Érdemes tehát leszűkíteni egy kicsit a lehetőségek sorát a legjobb látnivalókra.

 

Ha északon jársz, az Isztriai-félsziget és a Kvarner-öböl rengeteg kikötővel szolgál, amelyek városiasabb hangulatúak, mint a dalmáciai vidék. Ez első sorban annak köszönhető, hogy ez a terület közvetlenül az olasz határ mellett terül el, így erősen érződik rajta a szomszédos befolyás. Ez a vidék a gasztronómia és a kultúra iránt érdeklődők kedvence, hiszen a horvát és az olasz világ ötvözete van jelen errefelé.

 

 

A Brijuni-szigetcsoport, illetve Rab vagy Lošinj szigete közelében sűrűn fordulnak meg luxusjachtok, habár az egész vidék nem olyan változatos, mint Dalmácia, vagyis az innen délebbre eső területek.

 

A Kornati-szigetcsoport könnyedén megközelíthető Biograd na Moru, Zára és Murter kikötőiből, és ha egy nyugodtabb vitorlázásra vágysz, akkor innen érdemes útnak indulni. A Kornati-szigetcsoporthoz 152 sziget, kissziget és szikla tartozik, és egyben ez a Földközi-tenger legsűrűbb szigetcsoportja is. Sokan – főleg a kezdő vitorlázók – éppen ezért kerülik, de ha van egy tapasztalt kormányos a hajón, akkor egy zavartalan, kis forgalmú területet fedezhetsz fel errefelé – a megannyi gasztronómiai különlegességről nem is beszélve. Šibenik szigetét mindenképpen érdemes megemlíteni – habár kevésbé elhagyatott, mint a szigetcsoport többi része, még így is viszonylag nyugodt, tele felfedeznivalóval.

 

A szárazföldön az ACI Marina Skradin kikötő népszerű úti cél azoknak a hajósoknak, akik a közeli vízesésekben szeretnének gyönyörködni. Ez a marina mindössze 12 kilométerre található Šibeniktől a Krka folyó mentén. A Tribunj Marina Vodice közelében és a Marina Frapa Horvátország legelőkelőbb kikötői közé tartoznak, ráadásul csendes halászfalvakban rendezték be őket.

 

A repülővel érkezők és a legtöbb vakációzó Dalmácia központjában találják meg, amit keresnek, a spliti repülőtér ugyanis közvetlenül a tengerparton található, nem messze a legközelebbi kikötőktől és hajóbérlő irodáktól. Innen vitorlással egy szempillantás alatt áthajózhattok Hvar vagy Brač szigetére. Ezen a területen megannyi apró kikötő és csendes tengerparti falvacska fekszik a felkapottabb, mozgalmasabb városok között.

 

Ha valamivel messzebbre vitorláznál, akkor érdemes megfontolni Vis szigetét, ha pedig szeretnél visszautazni az időben Dalmácia múltjába, akkor irány Šolta. Akik nyüzsgésre vágynak, azok Hvar városában és Trogirban találják majd meg ezeket. Egy átbulizott hvari éjszakát a közeli Pakleni szigeteken érdemes kipihenni, ahol csend, nyugalom és még több csend várja az utazókat.

 

Délebbre, Montenegró felé botolhatsz Cavtatba (nem messze Dubrovnik repterétől), ahol szintén sűrűn fordulnak meg szuperjachtok. Előnyös időjárási viszonyai miatt a Pelješac-félsziget sok tengerész kedvence. Korčula képeslapra illő szigete (az itt található azonos nevű település) egy másik népszerű turistacélpont, megannyi látni- és tennivalóval. Méretes öbleinek köszönhetően Mljet szigete közkedvelt nyári horgonyzóhely. Lastovo egy remek kikötőt és több éttermet is kínál az erre vitorlázók számára. A Dubrovniktől nem messze fekvő Šipan és Lopud nevet viselő szigetek kiváló menedéket nyújtanak a városi nyüzsgés elől.

 

Mikor érdemes elvitorlázni Horvátországba?

Ha teheted, ne júliusra vagy augusztusra tervezd horvátországi vitorlás kalandjaidat. Ez a főszezon errefelé, ami azt jelenti, hogy rengeteg a turista és a népszerű kikötőket szinte lehetetlen megközelíteni esténként. A hajóbérleti díjak magasabbak az átlagnál, és sok helyen még a kikötőhasználatért is többet kell fizetni, mint máskor az évben.

 

Május és július ésszerűbb (olcsóbb és kevésbé forgalmas) választások, annyi hátránnyal, hogy a tenger ekkor még nem melegszik fel igazán, szóval az úszkálás nem lesz akkora élmény, mint nyár közepén (habár még így is az Adriában fürdesz, szóval nagyon sok panaszod nem lesz.)

 

A tapasztalt vitorlázók szívesebben szállnak szembe az áprilisi és októberi időjárással, vagy akár egymással, egy téli regatta keretein belül.

 

Tudnivalók a horvátországi kikötőkről

A legtöbb hajó meglehetősen jól felszerelt a horvátországi kikötőkben. Sok jachton WC, zuhanyzó, elektromos áram, gáz, egy rendesen kialakított konyha/étkező, kényelmes kabinok és összességében sok hely kínál luxus körülményeket az utazók számára. A kérdés csak az, hogy egy nagyobb marinában, egy falusi kikötőben vagy horgonyzóhelyen érdemes-e kikötni.

 

Horvátországban több mint 50 marina (jachtkikötő) található, amelyeknek nagyjából a fele állami tulajdon – ezeket az ACI rövidítés jelzi. Az ACI-hálózatot úgy építették ki, hogy a hajósok szinte bárhol találhassanak maguknak egy biztonságos kikötőt az Adria horvátországi szakaszán. Manapság ennél több helyen is lehorgonyozhatsz, de gyakran még így is nehéz helyet találni az óriási forgalom miatt.

 

Egy kevésbé tapasztalt legénység kényelmes éjszakákat tölthet el egy-egy marinában, ami az önbizalmukra is jó hatással lehet a további vitorlázáshoz. Ezek a kikötők hullámtörőkkel védettek a tenger hullámzásától, ami egy nyugodtabb alvást biztosít a fedélzeten pihenők számára, kevesebb hajómozgással. Egy marinában továbbá mindig van valahol WC, mosdó, akkutöltési lehetőség és tiszta víz is, habár az elektromos áram és a hív hozzáférhetősége korlátozott lehet a távolabbi, kevésbé kiépült szigetek kikötőiben.

 

A marinák, kikötők mellett (ha nem is bennük közvetlenül) valószínűleg éttermet is találsz majd, nagyobb településeken pedig éjszakai szórakozóhelyek is előfordulnak medencével és más szórakozási lehetőségekkel. Persze ha jól szeretnéd érezni magad, akkor készülj fel rá, hogy mélyre kell majd nyúlnod a zsebedben. A felkapottabb marinák és az azokat körülvevő pénznyelők mind feljebb tornászták áraikat az utóbbi években.

 

Az atmoszféra hirtelen változását egyeseknek áldásként, míg mások átokként élik majd meg – készül fel rá, hogy az egyik pillanatban a tenger „zaja” és határozott, de szelíd mozgása ringat majd a fedélzeten, a másikban pedig már egy zsúfolt marinában kötsz ki, ahol a szomszédos hajón éppen egy óriási party bömböl.

 

Egy másik opció találni egy helyet, ahol lehorgonyozhatsz és ahol az egész éjszakát csendes, békés pihenésben töltheted el. A horgonyzásnak is megvan a maga szépsége, de a kezdő vitorlázók kissé szokatlannak találhatják. Éppen ezért érdemes felbérelni egy helyi kapitányt (akit általában a hajóbérlő cég biztosít is), hogy vállalja el a hajó irányítását és adjon tanácsokat a szállásra illetve az egyéb lehetőségekre.

 

Érdemes továbbá észben tartani, hogy vannak fizetős horgonyzóhelyek is, amiket időnként körüljárnak a helyi szervek és begyűjtik a horgonyzási díjakat. Ezt persze bárki eljátszhatja, ezért illedelmesen kérd meg az illetőt, hogy mutassa fel a meghatalmazását.

 

Egy kisváros vagy falu kikötőjében horgonyozni sokak számára a legjobb alternatíva. Ez olcsóbb megoldás, mint a legtöbb marinában, ráadásul sok helyen van tiszta víz, elektromos áram, illetve WC-k és tisztálkodási lehetőségek is. Mindemellett általában biztonságos helyen horgonyozhatsz, mert több ilyen kikötőt is hullámtörők védenek, amelyek jelentősen csökkentik a víz hullámzását. Továbbá nem kell akkora zsúfoltságra és nyüzsgésre számítanod, mint sok marinában (legalább is a legtöbb helyen).

 

Horvátország árapály-jellemzői

Horvátországot nagyon szelíd árapály jellemzi és csak időnként kell odafigyelni az esetleges erősebb áramlatokra a csatornákban és folyók torkolatánál. A nyári időjárás általában nyugodt és napos, habár időnként le-lecsap egy-egy vihar az Adriára, ami megnehezítheti a vitorlázók dolgát. Érdemes nyomon követni a helyi időjárás- és vihar-előrejelzéseket.

 

A szelek közül a Bórára mindenképpen érdemes odafigyelni, ami ugyan télen erősödik csak meg igazán, egész évben jelen van és kihat a vitorlázók utazására. A rádióban angol nyelven is bemondják az előrejelzéseket és az ország meteorológiai központjának webhelyén is elérhetők ezek az adatok, szintén angolul.

 

Ha többet szeretnél megtudni az adriai szelekről, akkor ebben a cikkben mindent megtalálsz róluk!

 

Hasznos tippek horvátországi vitorlás utadra

Minél előbb foglalod le hajódat, annál jobb. Ne feledd, hogy a július és az augusztus a főszezon hónapjai Horvátországban, ezért ha teheted, ne ekkorra tervezd utazásodat.

 

Olvasd el a hajóbérlő cég apró betűs részeit, ugyanis nem csak „rejtett” buktatókat, hanem fontos előnyöket is találhatsz ezek között. Járj utána, hogy kinézett hajódhoz milyen extrák járnak (extra vitorlák, törölközők, egy kültéri motor a dingi számára, stb.) Emellett győződj meg róla, hogy van-e bimini (ponyvatető) a hajón, ami a kormányost védi a naptól.

 

Számolj továbbá az üzemanyag, az ellátmány, az utazás, az étkezések és az esetleges szállodai éjszakák költségeivel, különösen ha a hajóbérlet időszaka nem illeszkedik pontosan az érkezés és a hazaindulás időpontjaival.

 

A modern jachtokat és motorcsónakokat úgy tervezték meg, hogy a lehető legtöbb tárolóhelyet kínálják az utasok számára, de érdemes mellőzni a keményszerkezetes utazótáskákat, és mindent összehajtható zsákokba pakolni. Mindenképpen legyen kéznél naptej, napszemüvegek és egy kalap is, szintén a nap elleni védelem érdekében.

 

Hosszú ujjú felsőt sem árt csomagolni. Ezen kívül egy pár gumi, vagy műanyag papucs is életmentő lehet, amikor egy kavicsos partot fedezel fel, vagy amikor találkozik a talpad egy tengeri sünnel.
 


hajó tenger, óceán utazás vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Nautic 12 Racer vitorlás hajó

Adatok Tervező:            &n...

Flatterolás

A flatterolás a vitorla lobogtatása.

Élkötél

A hátsóél kivételével a vitorla élekre kötelet varrnak fel, mely meghatározza a vitorla...

Fine dining étterem

A fine dining egyre nagyobb népszerűségre tett szert már hazánkban is, méltán nevezik az...

Traveller

Traveller - a munkapad speciális fajtája, könnyen állítható
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.