Kelemen Tamás interjú - V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kelemen Tamás interjú

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kelemen Tamás interjú


2009/09/27

Forrás: vitorlazas.hu

Kelemen Tamással, Kelóval beszélgettem az V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokságról és Weymouth-ról (ENG) a Skandia Sail for Gold vitorlás versenyről, ahonnan nem rég tértek haza. 

Kelemen Tamás interjú - V. Magyar Tengeri Nagyhajós Bajnokság

Szia Keló, milyen csapattal indulsz idén a Tengerin?

Szia! A csapat az AC Sailing Team lesz, a felállás pedig a következő:
Németh Áron lesz a bowman. Áronnak nagyon jók a tengeri tapasztalatai. Király Csabi fordekkes lesz, ő Nauticozik és jó fizikumú srác. A többiek: Vígh András, Perjés Bálint, D'Albini András. Velük sokat vitorláztunk együtt, RC 44-eseztünk, 8mOD bajnokok is többek közt. A hajón ott lesz még Láng Robi, valamint én fogok kormányozni. A többi név egyelőre még függőben van.

Milyen osztályban indultok?

Bavaria Match 42.

Eddig a Volksbank csapatát erősítetted. Idén miért nem velük indulsz?

Más elfoglaltságaim voltak idén, pl Sallai Gáborék felkészítése (470) és nem vitorláztam a csapattal. Nem tudtuk egyeztetni a két programot, így a Volksbank csapat idén Litkey Farkassal ment, a 33-as bajnokságon is és ezek miatt inkább ő fogja vinni a hajót a tengerin.

Milyen esélyekkel indultok?

A csapat jó, az esélyünk megvan a győzelemre. Mindenkép az élre várjuk magunkat, ahogy eddig is sikerült, most is sikerülhet. Ez függ attól is, hogy a hajók mennyire lesznek egyformák, tavaly erősen kijött, hogy hajóban hátrébb voltunk.

Mi az általános véleményed a versenyről?

Általános véleményem az, hogy egy jó verseny, nem mondom, hogy drága, ennyibe kerül. Meg lehet mérkőzni a tengeren, ez jó dolog. Talán jobb lenne sportosabb hajókkal indulni és erősíteném a One Design jelleget.
Idén tetszik, hogy ott lesz a sorsolás és minimálisan lehet változtatni a hajókon, tavalyhoz képest.
Őszintén szólva nekem a pálya jobban megy, nem szoktam túrázni, de megértem, hogy az is kell. Viszont a túrákat lehetne nagyobb tengeri hajókkal csinálni vagy hosszabb túrákat nyomni, mint pl a Kékszalag, de ez így összességében jó kompromisszum a magyaroknak.

Nem rég értetek haza Weymouthból, mondanál pár szót a versenyről?

Nagyon jó hely, nagyon profi, az építkezések már elkezdődtek az olimpiára. Mindenféle szélviszonyban lehet versenyt tartani, van egy elkerített rész pl a 49ereknek, Staroknak, ahol tudnak menni, ha nagy a szél. Jól el lehet osztani a pályákat.
Most elég pörgős, északi szelünk volt, viszont nagyon jó időt fogtunk ki, a környezet pedig gyönyörű. Az öböl kialakítása nagyon jó, nézhetővé, látványossá lehet tenni a vitorlás versenyeket és a város is szép.
Az ott való felkészülés viszont elég drága, az angolok megkérik az árát, hogy valaki ott tudjon készülni, kihasználják a hazai pálya előnyét.
A víz nem egyszerű, a La Manche csatornából be tudnak jönni a hullámok az öbölbe. Az áramlás elég kiszámíthatatlan, gyorsan vááltozik, emiatt nagyon trükkös.

Hogy értékeled a csapatot?

Berecz Zsombi idény végi fáradt állapotban van, de profi munkát csinált, 30-ba hozta magát. Sallai Gabóék is fáradtak, az elején ebben a hullámzásban és a középszélben elég zavarodottan mentek, de tudtunk javítani a sebességükön. Az arany csoportba nem jutottak be, de az ezüst csoportban már javultak és jól vitorláztak. A technikán és a kondin kell javítani főleg,a sebességük jó. A nyári felkészülésük nem olyan volt, mint szerettük volna, hajócsere stb miatt, kijött rajtuk az idény végi fáradtság.

Köszi szépen az interjút!

Nincs mit:).

Salla Gáborral készült interjúnkat itt olvashatjátok:

https://www.vitorlazas.hu/skandia-sail-for-gold-weymouth-sallai-gabor.html


Kelemen Tamás

Tóth Mátyás

www.vitorlazas.hu

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

A turbó meghibásodásának okai

A turbó élettartalma nagyban függ az autót használó vezetési szokásaitól. Sokkal nagyobb...

Fock

A fock jelentése orrvitorla.

Ejtés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a...

Frontális vihar

A frontális vihar a hidegfronttal érkező, gyakran zivatarral együttjáró vihar, mely több...

Fellúvolás

A fellúvolás meghatározását lásd a felmenetel szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.