notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pulitzer-díjas fotók, amik nagy hatással voltak az egész a világra

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Pulitzer-díjas fotók, amik nagy hatással voltak a világra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Pulitzer-díjas fotók, amik nagy hatással voltak a világra


2014/10/21
Petra

Forrás: Érdekesvilág

A fényképek készítői nem véletlenül kaptak Pulitzer-díjat ezekért a fotókért, ugyanis ezek a képek akkora hatással voltak a világra, hogy mindenki emlékezni fog rájuk.

Pulitzer-díjas fényképek
A kép nem ábrázol valami szívderítő jelenetet, mert egy kivégzés látható rajta. Viszont a cím már annál reménykeltőbb: „A fotó, ami véget vetett egy háborúnak”; Eddie Adams készítette és 1969-ben kapott érte Pulitzer-díjat. Ez a fotó egy akkor igen aktuális témát örökített meg: a vietnámi háborút, ami az 50-es évek elején kezdődött és a célja Észak-és Dél-Vietnám egyesítése volt. A háborúba más országok is beszálltak: az északi oldalt a Szovjetunió és Kína támogatta, a délit pedig az Egyesült Államok. Vietnám bár messze van tőlünk, még sincs olyan ember, aki ne hallott volna erről a háborúról, ugyanis annyira kegyetlen volt, hogy szinte az egész világot sokkolta: 4 millió vietnámi és 60 ezer amerikai életét követelte. Az újságíró ezt a háborút cenzúrázatlanul tárta a világ szeme elé az összes kegyetlenségével együtt. Ezek közül ez az egyik leghíresebb fotó: egy vietkong kivégzését ábrázolja. Ez a fénykép akkora hatással volt az emberekre, hogy miután vége lett a háborúnak, nem volt olyan ember, aki ne ismerte volna fel a képen látható tábornokot, Nguyen Ngoc Loant. Ez a kép rá is nyomta a pecsétjét a tábornok egész életére: nem részesült a veteránoknak járó megtiszteltetésben és akárhova ment, mindenhonnan kinézték. Viszont ez a kép nemcsak a tábornok életét változtatta meg, hanem az amerikaiakra is nagy hatással volt, mert felismerték a háború értelmetlenségét.

Pulitzer-díjas fényképek

Ez a fotó az „Irak egy gyermek szemével” címet kapta, a fotós, Deanne Fitzmaurice pedig 2005-ben kapott érte Pulitzer-díjat. Ez a fotó az iraki háború borzalmait és értelmetlenségét jeleníti meg. A 2003-ban indított háborút ugyanis az Amerikai Egyesült Államok nem tudta mással megindokolni, csak a terrorizmus elleni harccal és azzal, hogy állítólag tömegpusztító fegyvereket rejtegetnek a föld alatt, azonban erre akkor nem volt semmi látható bizonyíték. Éppen ez az oka annak, hogy a háború felkavarta és megosztotta a közvéleményt, ugyanis nem értett vele egyet mindenki. Ez a fotó egy 9 éves iraki kisfiúról készült, aki egy robbanás miatt súlyos sérüléseket szenvedett. A fotós megörökítette a kórházba szállítását és az életéért folyó küzdelmeket.

Pulitzer-díjas fényképek

Ez a fénykép szintén világhírű lett. Renée C. Byer készítette és 2007-ben kapott érte Pulitzer-díjat. A fénykép egy olyan halálos betegségről szól, ami a gyermeket se kíméli. Ez a fotó a 9 éves Derek Madsen történetét mutatja be, akinél 2004-ben diagnosztizálták a ráknak egy olyan fajtáját, ami általában 5 éves kornál fiatalabb gyermekeknél alakul ki. A statisztikai adatok a fiú mellett szóltak, ugyanis a legtöbben felépülnek ebből a betegségből, azonban neki nem sikerült és végül a szervezete feladta a betegség elleni küzdelmet.

Pulitzer-díjas fényképek

A Pulitzer-díjat bár csak amerikai állampolgárok kaphatják meg, közöttük is csak újságírók, azonban ez a díj az egyik legelismertebb és legmagasabb újságírói díj, névadója pedig egy magyar származású újságíró, Pulitzer József. Az első Pulitzer-díjat 1917-ben osztották ki, viszont ma már szinte minden évben akad egy olyan újságíró, aki kiérdemli ezt a rangos kitüntetést.kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Trepni

Trepni: padlódeszka  

Romantikus vacsorahelyszín Budapest

Romantikus vacsorahelyszín Budapest - A város idilli hangulatát, és a békeidők harmóniáját...

Élesedés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a...

Kitisztázás

Az összegubancolódott kötél vagy vitorla kibogozása.

Achterstag

Az achterstag egy hátsó árbocmerevítő drótkötél. Általában rövidítve csak achternek hívják.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!