notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pulitzer-díjas fotók, amik nagy hatással voltak az egész a világra

hirdetes

Pulitzer-díjas fotók, amik nagy hatással voltak a világra

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A fényképek készítői nem véletlenül kaptak Pulitzer-díjat ezekért a fotókért, ugyanis ezek a képek akkora hatással voltak a világra, hogy mindenki emlékezni fog rájuk.

Pulitzer-díjas fényképek

A kép nem ábrázol valami szívderítő jelenetet, mert egy kivégzés látható rajta. Viszont a cím már annál reménykeltőbb: „A fotó, ami véget vetett egy háborúnak”; Eddie Adams készítette és 1969-ben kapott érte Pulitzer-díjat. Ez a fotó egy akkor igen aktuális témát örökített meg: a vietnámi háborút, ami az 50-es évek elején kezdődött és a célja Észak-és Dél-Vietnám egyesítése volt. A háborúba más országok is beszálltak: az északi oldalt a Szovjetunió és Kína támogatta, a délit pedig az Egyesült Államok. Vietnám bár messze van tőlünk, még sincs olyan ember, aki ne hallott volna erről a háborúról, ugyanis annyira kegyetlen volt, hogy szinte az egész világot sokkolta: 4 millió vietnámi és 60 ezer amerikai életét követelte. Az újságíró ezt a háborút cenzúrázatlanul tárta a világ szeme elé az összes kegyetlenségével együtt. Ezek közül ez az egyik leghíresebb fotó: egy vietkong kivégzését ábrázolja. Ez a fénykép akkora hatással volt az emberekre, hogy miután vége lett a háborúnak, nem volt olyan ember, aki ne ismerte volna fel a képen látható tábornokot, Nguyen Ngoc Loant. Ez a kép rá is nyomta a pecsétjét a tábornok egész életére: nem részesült a veteránoknak járó megtiszteltetésben és akárhova ment, mindenhonnan kinézték. Viszont ez a kép nemcsak a tábornok életét változtatta meg, hanem az amerikaiakra is nagy hatással volt, mert felismerték a háború értelmetlenségét.

Pulitzer-díjas fényképek

Ez a fotó az „Irak egy gyermek szemével” címet kapta, a fotós, Deanne Fitzmaurice pedig 2005-ben kapott érte Pulitzer-díjat. Ez a fotó az iraki háború borzalmait és értelmetlenségét jeleníti meg. A 2003-ban indított háborút ugyanis az Amerikai Egyesült Államok nem tudta mással megindokolni, csak a terrorizmus elleni harccal és azzal, hogy állítólag tömegpusztító fegyvereket rejtegetnek a föld alatt, azonban erre akkor nem volt semmi látható bizonyíték. Éppen ez az oka annak, hogy a háború felkavarta és megosztotta a közvéleményt, ugyanis nem értett vele egyet mindenki. Ez a fotó egy 9 éves iraki kisfiúról készült, aki egy robbanás miatt súlyos sérüléseket szenvedett. A fotós megörökítette a kórházba szállítását és az életéért folyó küzdelmeket.

Pulitzer-díjas fényképek

Ez a fénykép szintén világhírű lett. Renée C. Byer készítette és 2007-ben kapott érte Pulitzer-díjat. A fénykép egy olyan halálos betegségről szól, ami a gyermeket se kíméli. Ez a fotó a 9 éves Derek Madsen történetét mutatja be, akinél 2004-ben diagnosztizálták a ráknak egy olyan fajtáját, ami általában 5 éves kornál fiatalabb gyermekeknél alakul ki. A statisztikai adatok a fiú mellett szóltak, ugyanis a legtöbben felépülnek ebből a betegségből, azonban neki nem sikerült és végül a szervezete feladta a betegség elleni küzdelmet.

Pulitzer-díjas fényképek

A Pulitzer-díjat bár csak amerikai állampolgárok kaphatják meg, közöttük is csak újságírók, azonban ez a díj az egyik legelismertebb és legmagasabb újságírói díj, névadója pedig egy magyar származású újságíró, Pulitzer József. Az első Pulitzer-díjat 1917-ben osztották ki, viszont ma már szinte minden évben akad egy olyan újságíró, aki kiérdemli ezt a rangos kitüntetést.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Pay'r Egon

Pay'r Egon Jr. életrajz Pay'r Egon születési hely és idő 1988.10.06.,... Tovább

Halzolás, perdülés

A hajó irányváltoztatása elfele a széltől, melynek során a hajó iránya – farával a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 153

Átlagos értékelés: 4.7

kreatív