Török Riviéra - Raki és nyári mikulás

hirdetes

A török Riviéra

Papp Éva
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Antalyában, a török Riviéra fővárosában landoló turista először bizony alaposan meglepődik. Hipermodern repülőtér fogadja, gyors, olajozottan működő ügyintézés a vízumot kiadó ablaknál és még a csomagja is sértetlenül gördül le a futószalagról. Hogy nem tévesztette el az útirányt és valóban Kisázsiában van, ráadásul egy iszlám országban,csak akkor kezd derengeni, amikor a szállodába tartó, legújabb típusú, légkondicionált autóbuszban feldübörögnek a lóerők. Mert azért a szélvédőn ott lóg rontás ellen a „nazar bonjuk”, a kék és fehér mázas kerámiából megmintázott Argosz-szem, az útmenti, frissen felhúzott házak erkélyén, a barbecue-sütők mellett, pedig egymásra terítve szellőznek a színpompás, tarka szőnyegek.

Török Riviéra

A rendkívül vendégszerető törökök bennünket, magyarokat, megkülönböztetett tisztelettel vesznek körül. Nemcsak a közelmúltbéli –mindkét fél számára gyümölcsöző- isztambuli villámlátogatásaink okán, hanem sokan még ma is úgy tartják, hogy a magyarok a törökök legnyugatabbra szakadt törzse. Ha a másfél évszázados török hódoltságra gondolva mi nem is osztjuk ugyanilyen lelkesedéssel ezt a véleményt, kétségtelen, hogy számtalan dolog fűz össze bennünket. Gondoljunk csak a nyelvünkben található török jövevényszavakra, a fővárosi fürdőkre, vagy akár a pécsi dzsámira.  Budapesten alakult meg az első európai Turkológiai Tanszék is a XIX. század derekán. Míg Törökország menedéket nyújtott számtalan híres, száműzetésbe kényszerült honfitársunknak, Rákóczitól Kossuthig, de erdélyi magyar volt az is, aki az első nyomdát megalapította, és ugyancsak magyar ember volt, egy szikvízárus, aki a szóda hűsítő buborékaival megismertette a törököket.

 

Mire az ember idáig eljut a múlton való morfondírozásában, már csikorogva le is fékez a rutinos sofőr a szálloda előtt. Kevés ilyen  ország van a világon, ami négy tengerrel is büszkélkedhet! A Földközi-tenger térsége – ezen belül is az Antalyai-öböl – Törökország legkedvezőbb természeti adottságokkal rendelkező tájegysége. A Toros-hegység impozáns vonulatai féltőn óvják a parti síkságot az északi szelektől, így a kellemes, mediterrán klíma garantált. A kristályosan áttetsző tengert a helyi lakosok csak Akdeniznek, azaz Fehér-tengernek becézik, de, ha már a színeknél tartunk, akkor el kell ismerni, hogy a citrom-és narancsfák, a datolyapálmák vagy a banánültetvények látványa már önmagában felér egy színvitamin kúrával. Nincs mit csodálkozni azon tehát, hogy a turizmus így fellendült errefelé az utóbbi években:Antalya, Alanya és az egyéb, már ismert üdülőközpontok mellett egyre több és több település tűnik fel az utazási irodák palettáján. Mindenki könnyen megtalálhatja az ízlésének – pénztárcájának-megfelelőt, sőt, még azt is eldöntheti, hogy  homokos parton andalogna-e szívesen, vagy inkább előnyben részesíti a gömbölyű kavicsok ingyenes talpmasszázsát, amivel csak a déli  órákban kell vigyáznia, mert mire a tengerhez leér, joggal  beavatottnak érezheti magát bárki a tűzönjárás szertartásában.

Forrás: Világjáró Magazin

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Backbord-szabály

Backbord-szabály: különböző oldali irányú széllel hajózó vitorlások találkozásánál... Tovább

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes