notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Török Riviéra - Raki és nyári mikulás

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A török Riviéra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A török Riviéra


2014/04/04
Papp Éva

Forrás: Világjáró Magazin

Antalyában, a török Riviéra fővárosában landoló turista először bizony alaposan meglepődik. Hipermodern repülőtér fogadja, gyors, olajozottan működő ügyintézés a vízumot kiadó ablaknál és még a csomagja is sértetlenül gördül le a futószalagról. Hogy nem tévesztette el az útirányt és valóban Kisázsiában van, ráadásul egy iszlám országban,csak akkor kezd derengeni, amikor a szállodába tartó, legújabb típusú, légkondicionált autóbuszban feldübörögnek a lóerők. Mert azért a szélvédőn ott lóg rontás ellen a „nazar bonjuk”, a kék és fehér mázas kerámiából megmintázott Argosz-szem, az útmenti, frissen felhúzott házak erkélyén, a barbecue-sütők mellett, pedig egymásra terítve szellőznek a színpompás, tarka szőnyegek.

Török Riviéra
A rendkívül vendégszerető törökök bennünket, magyarokat, megkülönböztetett tisztelettel vesznek körül. Nemcsak a közelmúltbéli –mindkét fél számára gyümölcsöző- isztambuli villámlátogatásaink okán, hanem sokan még ma is úgy tartják, hogy a magyarok a törökök legnyugatabbra szakadt törzse. Ha a másfél évszázados török hódoltságra gondolva mi nem is osztjuk ugyanilyen lelkesedéssel ezt a véleményt, kétségtelen, hogy számtalan dolog fűz össze bennünket. Gondoljunk csak a nyelvünkben található török jövevényszavakra, a fővárosi fürdőkre, vagy akár a pécsi dzsámira.  Budapesten alakult meg az első európai Turkológiai Tanszék is a XIX. század derekán. Míg Törökország menedéket nyújtott számtalan híres, száműzetésbe kényszerült honfitársunknak, Rákóczitól Kossuthig, de erdélyi magyar volt az is, aki az első nyomdát megalapította, és ugyancsak magyar ember volt, egy szikvízárus, aki a szóda hűsítő buborékaival megismertette a törököket.

 

Mire az ember idáig eljut a múlton való morfondírozásában, már csikorogva le is fékez a rutinos sofőr a szálloda előtt. Kevés ilyen  ország van a világon, ami négy tengerrel is büszkélkedhet! A Földközi-tenger térsége – ezen belül is az Antalyai-öböl – Törökország legkedvezőbb természeti adottságokkal rendelkező tájegysége. A Toros-hegység impozáns vonulatai féltőn óvják a parti síkságot az északi szelektől, így a kellemes, mediterrán klíma garantált. A kristályosan áttetsző tengert a helyi lakosok csak Akdeniznek, azaz Fehér-tengernek becézik, de, ha már a színeknél tartunk, akkor el kell ismerni, hogy a citrom-és narancsfák, a datolyapálmák vagy a banánültetvények látványa már önmagában felér egy színvitamin kúrával. Nincs mit csodálkozni azon tehát, hogy a turizmus így fellendült errefelé az utóbbi években:Antalya, Alanya és az egyéb, már ismert üdülőközpontok mellett egyre több és több település tűnik fel az utazási irodák palettáján. Mindenki könnyen megtalálhatja az ízlésének – pénztárcájának-megfelelőt, sőt, még azt is eldöntheti, hogy  homokos parton andalogna-e szívesen, vagy inkább előnyben részesíti a gömbölyű kavicsok ingyenes talpmasszázsát, amivel csak a déli  órákban kell vigyáznia, mert mire a tengerhez leér, joggal  beavatottnak érezheti magát bárki a tűzönjárás szertartásában.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és...

Tőkesúlyos hajó

Tőkesúllyal és kabinnal rendelkező vitorlás hajó. Nevezik még kielernek is.

Balatonfűzfő - Nitrokémia Horgász Egyesület

A balatonfűzfői Nitrokémia Horgász Egyesület kikötője dél felé nyitott, így a...

Pütting

A pütting nem más, mint a hajókon a vantni rögzítő verete.

720

720o büntetés jár a vitorlás verseny közben elkövetett nagyobb szabálytalanságokért....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!