notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Török Riviéra - Raki és nyári mikulás

hirdetes

A török Riviéra

Papp Éva
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Antalyában, a török Riviéra fővárosában landoló turista először bizony alaposan meglepődik. Hipermodern repülőtér fogadja, gyors, olajozottan működő ügyintézés a vízumot kiadó ablaknál és még a csomagja is sértetlenül gördül le a futószalagról. Hogy nem tévesztette el az útirányt és valóban Kisázsiában van, ráadásul egy iszlám országban,csak akkor kezd derengeni, amikor a szállodába tartó, legújabb típusú, légkondicionált autóbuszban feldübörögnek a lóerők. Mert azért a szélvédőn ott lóg rontás ellen a „nazar bonjuk”, a kék és fehér mázas kerámiából megmintázott Argosz-szem, az útmenti, frissen felhúzott házak erkélyén, a barbecue-sütők mellett, pedig egymásra terítve szellőznek a színpompás, tarka szőnyegek.

Török Riviéra

A rendkívül vendégszerető törökök bennünket, magyarokat, megkülönböztetett tisztelettel vesznek körül. Nemcsak a közelmúltbéli –mindkét fél számára gyümölcsöző- isztambuli villámlátogatásaink okán, hanem sokan még ma is úgy tartják, hogy a magyarok a törökök legnyugatabbra szakadt törzse. Ha a másfél évszázados török hódoltságra gondolva mi nem is osztjuk ugyanilyen lelkesedéssel ezt a véleményt, kétségtelen, hogy számtalan dolog fűz össze bennünket. Gondoljunk csak a nyelvünkben található török jövevényszavakra, a fővárosi fürdőkre, vagy akár a pécsi dzsámira.  Budapesten alakult meg az első európai Turkológiai Tanszék is a XIX. század derekán. Míg Törökország menedéket nyújtott számtalan híres, száműzetésbe kényszerült honfitársunknak, Rákóczitól Kossuthig, de erdélyi magyar volt az is, aki az első nyomdát megalapította, és ugyancsak magyar ember volt, egy szikvízárus, aki a szóda hűsítő buborékaival megismertette a törököket.

 

Mire az ember idáig eljut a múlton való morfondírozásában, már csikorogva le is fékez a rutinos sofőr a szálloda előtt. Kevés ilyen  ország van a világon, ami négy tengerrel is büszkélkedhet! A Földközi-tenger térsége – ezen belül is az Antalyai-öböl – Törökország legkedvezőbb természeti adottságokkal rendelkező tájegysége. A Toros-hegység impozáns vonulatai féltőn óvják a parti síkságot az északi szelektől, így a kellemes, mediterrán klíma garantált. A kristályosan áttetsző tengert a helyi lakosok csak Akdeniznek, azaz Fehér-tengernek becézik, de, ha már a színeknél tartunk, akkor el kell ismerni, hogy a citrom-és narancsfák, a datolyapálmák vagy a banánültetvények látványa már önmagában felér egy színvitamin kúrával. Nincs mit csodálkozni azon tehát, hogy a turizmus így fellendült errefelé az utóbbi években:Antalya, Alanya és az egyéb, már ismert üdülőközpontok mellett egyre több és több település tűnik fel az utazási irodák palettáján. Mindenki könnyen megtalálhatja az ízlésének – pénztárcájának-megfelelőt, sőt, még azt is eldöntheti, hogy  homokos parton andalogna-e szívesen, vagy inkább előnyben részesíti a gömbölyű kavicsok ingyenes talpmasszázsát, amivel csak a déli  órákban kell vigyáznia, mert mire a tengerhez leér, joggal  beavatottnak érezheti magát bárki a tűzönjárás szertartásában.

Forrás: Világjáró Magazin

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Molett divat

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk az öltözködés terén, hiszen a boltok kínálata nem... Tovább

Havaria

Havaria: erõsszeles, kicsi orrvitorla Jobbcsapás - a hajó jobbcsapáson halad, ha a vitorlába... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 115

Átlagos értékelés: 4.9

utazás