Vitorlázás a koronavírus idején: beszéljünk kicsit arról, hogy hogyan érinti a vitorlázást a koronavírus!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Beszéljünk kicsit arról, hogy hogyan érinti a vitorlázást a koronavírus!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Beszéljünk kicsit arról, hogy hogyan érinti a vitorlázást a koronavírus!


2020/04/03
VN

A koronavírus járvány bizony fenekestől felforgatta az egész világot, bár nem ez most a legfontosabb, de a vitorlázók életét is rendesen megkavarta. Hogyan alakul az idei vitorlás szezon, mi lesz a versenyekkel, meg lesz-e tartva a Kékszalag, és lehet-e vitorlázni a Balatonon? Számtalan kérdést vet fel a jelenlegi helyzet, nézzük is a válaszokat!

Koronavírus: ezek a szabályok vonatkoznak a  vitorlázásra

A 2020-as vitorlás szezont elhalasztják

A Magyar Vitorlás Szövetség a március 19-i ülésén úgy döntött, hogy határozatlan ideig a 2020-as vitorlás szezont elhalasztják. A jelenleg is hatályban lévő kormányrendeletek alapján ugyanis egyetlen rendezvény sem tartható meg, így minden vízi rendezvényt is törölni kell. Az MVSZ ezért meghatározott feltételek mentén lehetőséget ad egyes versenyek elhalasztására, azok későbbi megtartására a veszélyhelyzet elhárulását követően. A szezon kezdete ezért bizonytalan, jelenlegi helyzetben nem lehet tudni, hogy mikor lehet újra versenyeket szervezni, így a Kékszalag sorsáról sem lehet még tudni semmit. Reményeink szerint az egyébként július 2-án induló rangos vitorlásversenyt már meg lehet tartani, de ezt előre senki sem tudja megjósolni. A szövetség a sportolókat arra kéri, ha lehet, ne a vízen, és főleg ne csoportosan folytassák a felkészülést, hanem a lehetőségekhez mérten egyénileg otthonról, digitális segítséggel.

 

Ilyen feltételek mellett lehet vitorlázni

Hogyha a sportolókat arra kérik, otthonról folytassák a felkészülést, akkor senki sem vitorlázhat ebben az időszakban? A jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozás értelmében egyéni szabadidős sporttevékenység bizonyos feltételek mellett megengedett, a vitorlázást is ide sorolhatjuk. Milyen feltételek? Egyénileg, vagy egy háztartásban élőkkel lehet végezni, és tartani kell mindenkitől a minimum 1,5 méter távolságot. Egy hajón annyian tartózkodhatnak egyszerre, hogy ez a távolság tartható legyen. A másik nagy kérdés, hogy le lehet-e menni a Balatonra vitorlázni, abban az esetben, ha valaki nem ott tartózkodik. A rendelet jelenleg nem határozza meg, hogy milyen messze lehet az otthonunktól végezni a szabadidős sporttevékenységet. Elméletileg semmi akadálya, gyakorlatilag azonban nem ajánlott, főleg, ha a vitorlás még nincs a vízen, hiszen „hajóvízretételi szándékú kimozdulás” nincs a felmentések között. 

 

Ez a helyzet most a Balatonon 

Korábban már mi is írtunk róla, hogy valósággal megrohamozták a Balatont a fővárosi nyaralótulajdonosok, ami okozott egy kisebb felfordulást. Mostanra helyre állni látszik a rend, a legtöbb helyen az önkormányzatok közbeavatkoztak, és lezárták a strandokat, köztereket. A kikötők nyitva vannak, de az éttermek és a büfék nem, a kikötőkben pedig csakis szabadidős sporttevékenység céljából lehet tartózkodni, és tartani kell az előírt másfél méter távolságot. Ha valaki most szeretne tartósan leköltözni a Balatonra, esetleg a hajóra, azt szabályosan már nem teheti meg.
 


Balaton érdekesség hír sport verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fartőke

A fartőke a fából készült hajóknál a gerinc folytatása a fartükör síkjáig. Nagyobb...

Salgó polc

Salgó Polc

Habléc

A habléc a hajók orrfedélzetén található vízlevezető "bajusz".

Reggeliző belváros

A legjobb reggelizőt keresed Budapesten? A PRE-GO a legjobb reggeliző a belvárosban, ahol helyben...

Kipufogófüst színe

A kipufogófüst színe számos hibára utalhat egy autó esetében. Éppen ezért, ha az autód...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.