Vitorlázás Horvátországban: mikor érdemes Horvátországban vitorlázni, hol, mire lehet számítani egy horvátországi vitorlás túrán

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Vitorlázás Horvátországban: 6 tipp a felejthetetlen élményekért

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlázás Horvátországban: 6 tipp a felejthetetlen élményekért


2023/12/04

A vitorlázás Horvátországban egy életre szóló élmény. Horvátországba nem nehéz beleszeretni, hiszen mesébe illő tájakat, homokos és kavicsos tengerpartokat, számtalan szigetet és kellemes éghajlatot kínál – no és persze ott van az Adriai-tenger is. Ez az a hely, ahol mind a kezdő, mind pedig a veterán vitorlázók kedvükre válogathatnak a megannyi lehetőség és a felfedezésre váró szigetek és partszakaszok közül. 

Vitorlázás Horvátországban: hasznos tudnivalók

Akik még csak most ismerkednek a vitorlázás világával, azok bőven találnak maguknak profi kapitányokat, akik velük tartanak majd vitorlás túráikra, és akiktől rengeteget tanulhatnak is az út során. Mindeközben azok, akiknek már annyira hozzászoktak a tengerhez, hogy inkább a szárazföldön érzik magukat rosszul, saját maguknak is választhatnak hajót a megannyi bérleti iroda kínálatából.

 

Habár a következő tippek főleg kezdő vitorlázóknak szólnak, az olyan tengeri veteránok figyelmébe is ajánljuk őket, akik még nem igazán ismerik Horvátországot. Kezdjük is!

 

 

Vitorlázás Horvátországban: mikor érdemes menni?

Ha vitorlázás Horvátországban, akkor nyári időszak? Egyáltalán nem! Habár a legtöbben valamikor nyárra tervezik éves kikapcsolódásukat, Horvátországot jobb kerülni júliusban és augusztusban, ugyanis ezek a legforgalmasabb hónapok egész évben. Ebben az időszakban már-már zavaróan hatalmas tömegek mozgolódnak a legnépszerűbb helyeken (beleértve a kikötőket is), ami kiveheti az élvezetet egy egyébként életre szóló vitorlás utazásból. Ez az óriási forgalom magasabb árakat is jelent, legyen szó akár horgonyzóhelyekről, akár vitorlásbérlésről.

 

A főszezon egyetlen előnye, hogy ilyenkor a legmelegebb az időjárás (és a víz) a vitorlázáshoz Horvátországban, és az összes bár és étterem is nyitva van.

 

A kevésbé forgalmas hónapokban (május, június, szeptember) értelemszerűen kisebb tömegekre lehet számítani, habár az időjárás nem olyan tökéletes, mint a főszezonban, és így nincs is minden nyitva. Ilyenkor a tenger is hűvösebb, amit jó észben tartani.

 

Persze mindez csupán relatív, hiszen habár ezekben a hónapokban kevésbé kellemes az időjárás, mint júliusban vagy augusztusban, Horvátország a mérsékelt éghajlati övben fekszik, így kimondottan rossz időre nem igazán lehet számítani.

 

Vitorlázás Horvátországban: hova érdemes menni?

Horvátország legnépszerűbb vitorlás célpontjai a déli és középső Dalmát-szigetek. Sok vitorlás túra kínál retúr utakat Splitből vagy Dubrovnikből, azonban készülj fel rá, hogy egy ilyen úthoz szükséged lesz egy egész szabad hétre.

 

Dalmácia központjában számtalan gyönyörű, jól megőrzött vidéken szállhatsz meg.

 

A legnépszerűbb sziget a Hvar nevet viseli, és egy azonos nevű kikötőváros is található rajta. Hvar szigetén mind az önfeledt szórakozás kedvelői, mind pedig a családdal érkezők jól érezhetik magukat. 

 

Említést érdemel még Milna városa Brač szigetén, és a Stomorska nevű falu Šoltán, ahol kisebb nyüzsgésre lehet számítani. Šolta jó választás azoknak, akik kerékpározni vagy gyalogtúrázni szeretnének ebben a mediterrán paradicsomban, Stomorska felfedezése pedig kötelező mindazoknak, akik felejthetetlen gasztronómiai élményekre vágynak.

 

Vitorlázás Horvátországban a csodás kis szigetek körül

Mindenképpen szót kell ejtsünk Vis szigetéről is, amin a szó szerint mesébe illő Kék Barlang rejtőzik, illetve nem maradhat el Palmižana sem, ami a Pakleni szigeteken fekszik, Hvar kikötővárosa közvetlen közelében.

 

Persze akik messzebbre merészkednének Horvátország szívétől, azokat több száz sziget és korallzátony várja az Adria északi partvidékén – ilyenek például Silba, Susak és Rab, hogy csak néhányat említsünk.

 

Susak szigete különösen érdekes, itt rendezik meg ugyanis az éves Légi és Paírsárkány-fesztivált (Air and Kite Festival). A közelben található Lošinj szigete, ahol – csakúgy, mint Susakon – csodaszép kavicsos tengerpartok várják a pihenni vágyókat. Rab szigete is erre található, és rendkívül változatos tájairól híres.

 

Silba egy meglehetősen nyugodt sziget, ahol ritkán látni tömegeket és autókat. A szigeten nincsenek igazán szállodák, habár számos ház, apartman és villa kínál szállást az ide vitorlázóknak. Ha valahol, akkor itt nem kell a nyüzsgéstől tartanod júliusban és augusztusban.

 

Végezetül kiemelnénk még Mljet szigetét is, ami az egész Adriai-tenger egyik legszebb drágaköve. Mljet Dalmácia déli részén található és egy 1960-ban megnyitott nemzeti park otthona. A friss levegő és a dús növényzet egy igazán pihentető kikapcsolódásra invitálja a közelben vitorlázókat.

 

Vitorlázás Horvátországban: mindent a kikötőkről

Marinákat egészen Zadartól Vodicéig lehet találni, a szigeteken azonban viszonylag ritkán lelhetők fel. Legtöbbjük egész évben nyitva van, de vannak olyanok is, amik csak nyáron használhatók. Egyes kikötők alapvető szolgáltatásokat kínálnak, míg mások a tengerészek legkomolyabb igényeire is készen állnak.

 

Vannak marinák, amelyek céges kézen vannak, de sokuk teljesen független. Ha nem szeretnél kereskedelmi kikötőben horgonyozni, akkor megpróbálhatsz sport, vagy önkormányzati kikötőbe is bejutni. Ezek általában kínálnak tranzitmólókat, amelyek mellett kiköthetsz egy éjszakára, mielőtt folytatnád vitorlás túrádat. Ilyen lehetőségeket kínál a Marina Veruda (Pula szigetén), a Marina Vitrenjak (Zadar), illetve a Zenta és a Špimut marinák (Split).

 

Az ilyen kikötők árai hasonlóak a kereskedelmi marinákéhoz és általában jól felszereltek, illetve többféle szolgáltatást is kínálnak. Az egyetlen nagyobb eltérés a kereskedelmi kikötőkhöz képest, hogy az önkormányzati és sport marinákban kevesebb a tisztálkodási lehetőség.

 

Nyáron általában kisebb kikötőkben és horgászklubokban is lehorgonyozhatsz vitorlásoddal. Ilyen lehetőségeket kínál például Gruž (Dubrovnik) és Žurkovo (Fiume). Az ilyen kikötőkben és klubokban lényegesen olcsóbban köthetsz ki, ami egy igazán egyedi élménnyel gazdagíthatja horvátországi vitorlás túrádat.

 

Az Adria megannyi vízpartot kínál – ilyen például Cavtat, Korčula, Hvar, Trogir, Vis, Šibenik, Primošten, Dugi Otok és Zlarin. Az itteni kikötők jól felszereltek és kényelmes, biztonságos szállást kínálnak, általában olcsóbban, mint a kereskedelmi kikötők.

 

Ha egy horvátországi kikötőbe szeretnél bevitorlázni, ajánlott a 17-es csatornán előre jelezni ezt, hogy a kikötő felkészülhessen az érkezésedre és segítséget tudjon nyújtani a kikötésben és a horgonyzásban. Erre különösen a főszezonban érdemes odafigyelni, de egyébként sem árt.

 

Vitorlázás Horvátországban: hol érdemes vitorlást bérelni?

Ha Horvátországban készülsz vitorlázni, erősen ajánlott olyan vitorlást bérelni, amihez kapitányt is biztosít az adott bérleti cég. Ez még akkor is jó ötlet, ha tapasztalt tengerjáró vagy, mert így sokkal több időd marad az élményekre, kezdőként pedig rengeteget tanulhatsz egy tapasztalt kapitánytól.

 

Egy helyi kapitány továbbá úgy ismeri a környéket, mint a tenyerét, ráadásul az időjárás alapján jobb útvonalakat javasolhat a biztonságos, élvezetes utazás érdekében. Mindemellett segíthet a nyelvi akadályok áthidalásában és bizonyára ismeri azokat a titkos helyeket is, amik hiányoznak az utazási irodák szórólapjairól.

 

Ha mégis saját magad szeretnéd irányítani bérelt vitorlásodat, akkor ehhez megfelelő igazolásra lesz szükséged (pl. ICC jogosítványra).

 

Sokkal jobb élményekre számíthatsz, ha hajódat egy kifejezetten hajóbérlésre szakosodott cégtől szerzed be, nem pedig egy utazási irodán keresztül. Az árak a hajó típusától, méretétől, felszereltségétől és a bérlethez járó szolgáltatásoktól függenek.

 

Vitorlázás Horvátországban: a Sojourn adó

 

Ha arról beszélünk, hogy vitorlázás Horvátországban, akkor fontos szót ejtenünk a Sojourn adóról is. A Sojourn adó a Horvát Idegenforgalmi Közösség bevételforrása, amelyből Horvátország fejlesztését és népszerűsítését finanszírozzák. A Sojourn adót a magántulajdonban lévő hajók tulajdonosain és a kereskedelmi hajók utasain hajtják be.

 

A Sojourn adó az előző években sokszorosára nőtt, és így sok hajótulajdonosnak nem éri meg hosszútávon az országban tartania a hajóját. A legtöbben a közeli Szlovéniába vagy Montenegróba viszik inkább át őket.

 

Az új Sojourn adó összegét a hajók hossza illetve az országban tartózkodás ideje határozza meg – itt 5 időtartamot különböztetnek meg 8 napig, 15 napig, 30 napig, 90 napig és 1 évig.

 

Az adót azoknak a turistáknak is ki kell fizetniük, akik valamilyen hajóbérleti cégen keresztül bérelnek maguknak vitorlást Horvátországban.

 

A hajótulajdonosok egyszeri alkalommal fizetik ki a Sojourn adót. Magántulajdonban lévő hajónak számít minden olyan vízi jármű, amely 5 méternél hosszabb, ágyakat tartalmaz, pihenésre, szabadidős tevékenységekre vagy hajózásra használják és nem tengeri turisztikai bérleti hajó.

 

A Sojourn adót a Horvátországba történő belépéskor, vagy, ha a hajó már az országban van, az adott kikötőből való távozás előtt lehet kifizetni (a kikötő igazgatóságánál). Mind kereskedelmi, mind magánkézben lévő vízi járművek esetén, a hajó legénysége mentesül a Sojourn adó alól. Azonban a kereskedelmi és privát hajók utasainak ki kell fizetniük az adót.

 

Vitorlázás Horvátországban: A Yacht Weekről

Ha vitorlázás Horvátországban, akkor nem szabad kihagyni a méltán népszerű Yacht Week-et sem! A Yacht Weekről egy hatalmas vitorlás fesztivál Horvátországban, amin minden alkalommal több tucat hajó is megjelenhet egy óriási flottát alkotva. A Yacht Week nagyszerű lehetőséget kínál mindazoknak, akik egy vitorlás fedélzetén szeretnék felfedezni Horvátország legjavát és közben a hatalmas partykból sem szeretnének kimaradni.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a helyiek szerint a Yacht Week nem feltétlenül fest hiteles képet a horvátországi turizmusról és sokan féltik a tapasztaltatlan hajóskapitányok épségét is. Vannak olyan kikötővárosok is, ahol a Yacht Week flottához tartozó hajók nem köthetnek ki.
 

További tippeket itt olvashatsz: vitorlázás Horvátországban, komplettútvonalért kattints ide: vitorlás túra az Adrián!


érdekesség tenger, óceán utazás vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonboglár - BH Zrt.

Balatonboglári BH Zrt. Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton nyugati medencéjének déli...

Bugsprit

A bugsprit meghatározását lásd az orrsudár szótárszónál.

Áramlásjelző fonál

Az áramlásjelző fonál a vitorlák helyes állásszögének beállításához használt, a...

árboc

A hajó fedélzetén, a hosszanti tengelyen helyezkedik el. Hosszú, általában fa vagy alumínium...

Vidéki csapatépítő tréning

Egy vidéki csapatépítő tréning számtalan lehetőséget nyújt a cég munkatársai számára,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.