Vízi járművek adója, hajóadó,luxusadó,vagyonadó

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Vízi járművek adója

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vízi járművek adója


2009/12/15

Forrás: vitorlazas.hu

Sok vita és aggodalom kering a hajóadó körül, ezért utánajártunk.

 

Vízi járművek adója,hajóadó,vagyonadó

Hajóadó 2010?

A hajóadó, pontosabban a vagyonadó ide vonatkozó része valóban létezik, az alábbi linken le lehet tölteni azt a Közlönyt, aminek a 60. oldalán kezdődik a hajós társadalmat érintő törvény:

https://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK09095.pdf

Az Alkotmány Bíróság felé beadásra került egy kérelem, hogy szüntessék meg a törvényt, döntés erről azonban még nem született. Sőt, valószínűleg idén nem is fog születni. Ez azért nem túl szerencsés, mivel a törvény 2010 január 1.-től hatályba lép. Elég bizonytalan továbbra is, hogy kell-e fizetni a hajók után vagy sem, végleges döntés nincs, olyan hírek is keringenek, hogy a sporthajók után nem kell adózni. Ezzel azt a célt szolgálnák, hogy a versenyek, többek közt a Kékszalag részvételi száma ne csökkenjen.

A törvényhez tartozik egy magyarázat is, amit itt lehet megtekinteni:
https://209.85.135.132/search?q=cache:yHbzkTjHjuEJ:www2.pm.gov.hu/web/home.nsf/0/AF759A45A57AACD6C12575C200237D03/$File/tajekoztato_OGY_05_25.doc%3FOpenElement+vitorlás+adó&cd=2&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

A vagyonadóról és a vízi járművek adójáról:

A vagyonarányos közteherviselés alkotmányos elvének fokozottabb érvényre juttatása érdekében a lakó- és üdülőingatlanok, a vízi és légi járművek, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsik után, mint vagyoni elemekre vagyonadó kerül bevezetésre.

A vagyonadót 2010. január 1-jén kezdődő adóévtől kell fizetni.

A törvény általános rendelkezése nevesíti azon vagyonelemeket, amelyekre a törvény tárgyi hatálya kiterjed, meghatározza az értelmező rendelkezéseket.

A Magyar Állam, a helyi önkormányzatok és azok társulásai, a települései, területi és kisebbségi önkormányzatok, a költségvetési szervek, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, az egyházak mentesülnek az adófizetés alól. Ugyancsak mentesül az a személy, akiknek/amelynek mentességét nemzetközi egyezmény biztosítja.

 

II. Vízi járművek adója

 

Az adó tárgya

Az adó tárgya a hajózási hatóság (Nemzeti Közlekedési Hatóság) által vezetett hatósági nyilvántartásban szereplő (lajstromba vett) vízi jármű, illetve belföldi illetőségű személy vagy belföldön bejegyzett szervezet olyan vízi járműve, amely a hatósági nyilvántartásba bejegyzés műszaki feltételeinek megfelel, de a nyilvántartásban nem szerepel, vagy, amelynek a bejegyzésére külföldön került sor.
Az értelmező rendelkezések értelmében vízi járműnek minősül a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény szerinti úszólétesítmények közül a tengeri nagyhajó, belvízi hajó, motoros vízi sporteszköz, de csak abban az esetben ha a (vitorlás) vízi jármű névleges vitorlafelülete a 25 m2-t meghaladja, illetve motoros vízi jármű esetén a főgép teljesítménye az 50 kilowattot meghaladja. (Nem adótárgy tehát vízi közlekedési törvény szerinti csónak és a nem gép meghajtású vízi sporteszköz.)

Az adó alanya

Az adó alanya az a személy, aki/amely a naptári év első napján a hatósági nyilvántartásban tulajdonosként szerepel, míg hatósági nyilvántartásban való feltüntetettség hiányában a Polgári Törvénykönyv szerint a vízi jármű tulajdonosa.

Az adókötelezettség keletkezése, változása, megszűnése

Az adókötelezettség a vízi jármű tulajdonjogának megszerzését és/vagy hatósági nyilvántartásban való bejegyzését követő év első napján keletkezik. Az adókötelezettségben beálló változást (pl. adás-vételt) a változást követő év 1. napjától kell figyelembe venni. Az adókötelezettség a vízi jármű elidegenítése vagy a vízi jármű megsemmisülése évének utolsó napján szűnik meg.

Adómentesség

Mentesség illeti meg a sportszövetség, valamint az azzal tagsági jogviszonyban álló sportegyesületek tulajdonában vagy üzemeltetésében álló, a vízi mentés céljára használt vízi járműveket, az engedélyeztetési tevékenység ellátásának céljára üzemeltetett vízi járművet, továbbá az 1950. előtt tervezett eredeti történelmi vízi járművet, és annak a túlnyomóan eredeti anyagokból készített és a gyártó által ilyenként feltüntetett egyedi utánzatát.

Az adó alapja

Az adó alapja attól függően eltérő, hogy vitorlás vagy motoros vízi járműről van szó. Vitorlás vízi jármű esetén az adó alapja a vízi jármű névleges vitorlafelülete négyzetméterben kifejezve. Motoros vízi jármű esetén azadó alapja a vízi jármű főgépének kW-ban kifejezett teljesítménye.

Az adó mértéke

A vitorlás vízi jármű esetén:

- a vízi jármű gyártási évében és az azt követő 10 évben 2.000 Ft/m2/év,
- a vízi jármű gyártási évét követő 11-21. évben 1.000 Ft/m2/év,
- a vízi jármű gyártási évét követő 22. évtől 500 Ft/m2/év.

A nem vitorlás vízi jármű esetén:

- a vízi jármű gyártási évében és az azt követő 5 évben 300 Ft/kW/év,
- a vízi jármű gyártási évét követő 6-10. évben 250 Ft/kW/év,
- a vízi jármű gyártási évét követő 11-15. évben 200 Ft/kW/év,
- a vízi jármű gyártási évét követő 16. évtől 150 Ft/kW/év.

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és...

Bohém Étterem Budapest

A Pest Buda Bisztró étterem az egyik legjobb étterem Budapesten Különlegességét maga a...

Halzolás, perdülés

A hajó irányváltoztatása elfele a széltől, melynek során a hajó iránya – farával a...

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra.

Beton

A beton egy kötőanyagból (cement, rigipsz, gipsz..), adalékanyagból (homok, sóder, kavics,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.