Milyen hal a hekk? - Szakszótár

hirdetes

Hekk


Mi is az a hekk és mi az a csacsihal?

Sokan mondják, a hekk, mint hal nem is létezik. Vitorlázók szerint a hekk, minden olyan hal neve, aminek nincs feje. Te láttál már fejes hekket? Na ugye. Nos, utánajártunk, és íme a tudományos magyarázat a Hekk jelenségre. A merluccius, - magyarul csacsihal vagy heck – bajusztalan tengeri csukafajta, tőkehal. Hossza elérheti a 1,25 métert is, és megnőhet akár 16 kilóra is. A Földközi-tengert és Atlanti-oceánt lakja az európai partokon Norvégiáig. Ivása idején januártól áprilisig a tenger fenekén tartózkodik. Igen falánk; nagy tömegekben halásszák. Húsa miatt nagyban halásszák, fagyasztva és szárítva stockfisch v. klippfisch néven hozzák forgalomba. A hekk legfeljebb 1 méter hosszú, és 10 kg-os. Teste torpedószerűen megnyúlt. Szája szeme alá nyúlik, és hosszú, nagyon hegyes fogakkal teli. Háta és oldala sötétszürke, hasoldala fehértől ezüstszürkéig terjed.

 

A hekk ( Merluccius merluccius) jellemzése

A kétrészes hátuszony első része 9-10, a hátsó része 37-40 úszósugarat tartalmaz. A ...uszony 36-40 úszósugárból áll. Nyílt vizekben él 200-300 méteres mélységben. Rajhalakkal táplálkozik (ilyen például a hering). Leginkább éjszaka vadászik a felszínközeli vizekben; napközben mélyebbre húzódik.
Május és augusztus között ívik. 1 mm-es ikráit 200 m mélyen rakja le. Az ikrák kiúsznak a nyílt vizekre, és nem süllyednek a fenékre. A hímek három-négy, a nőstények 8 éves korukban érik el az ivarérettséget. A Hekk avagy Csacsihal az Atlanti-óceán európai partjai mentén, Észak-Skandináviától és Izlandtól Észak-Afrikáig honos.

Különleges fajtái a speciális balatoni hekk, ami már kirántva, fej nélkül, farokkal előrefele úszik a part menti nádasok közelében, serpenyővel kiválóan lehet rá vadászni, főleg napkeltekor aktív hal.

Kevesen ismerik és talán még kevesebben látták a misztikus hegyi hekket. Hasonló legendák övezik, mint a nagylábút, Ufo-kat, Loch Ness szörnyét és Májkül Dzsekszont. A hegyi hekk sokak szerint a hegyekben élő  vad kecskecsordákat tereli és szintén rántott, fej nélküli állapotban, vonagló mozdulatokkal közlekedik a világ hegyeinek pázsittal beborított lankáin. Lepkehálóval érdemes rámenni.

További ajánlott irodalom hekk témában itt: http://litera.initon.hu/hirek/foljegyzesek-a-pap-lukbol-5

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 229

Átlagos értékelés: 4.7

hirdetes

címkék: tenger,óceán

Legnépszerűbb cikkeink

hirdetes