notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mikor kell órát állítani 2011-ben? Téli időszámítás és óraátállítás 2011. Óraátállítás 2011. ősz

hirdetes

2011. óraátállítás

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mikor kell 2011-ben órát állítani, óraátállítás 2011 ősze?

Az óraátállítás 2011 őszén október 30-án történik.  Az óraátállítás során az órát vissza kell állítani, tehát 1 órával többet  fogunk aludni. Hajnali 3 órakor  még csak 2  óra lesz.

Óraátállítás 2011

Óraátállítás 2011. október 30.

 

Az első óraátállítás


Az óraátállítás először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

 

Óraátállítás a nyári időszámítás módja

 

A nyári időszámítás megvalósításának módját (óraátállítás) az a csillagászattal összefüggő jelenség adta és adja, hogy Földünk északi féltekéjén a napéjegyenlőség kezdetétől (március 21) a végéig (szeptember 23) hosszabbak a nappalok, és rövidebben az éjszakák, mint télen. Ebből a tényből az a kézenfekvő előny származhat, hogy amennyiben a napfény által adott ingyenes „fénybiztosításö nagyjából egybe esik a lakosság ébrenlétével, akkor kevesebb lehet a világításra elhasznált villamos energia mennyisége. Tehát, ha a lakosság átlagos ébrenléti ideje (reggel 7 és este 22 óra között) nagyjából egybeesik a természetes világítás időtartamával, akkor jelentős mennyiségű villamosenergia-megtakarítás érhető el. Ez a felismerés vezetett oda, hogy a kronométereket az utóbbi évtizedekben tavasszal (március utolsó vasárnapjának hajnalán 2 órakor 3 órára (óraátállítás) egy órával előre vitték, míg ősszel (régebben szeptemberben) egy órával visszatekerték.

hirdetes

 

2011. óraátállítás célja

A nyári időszámítást Magyarországon hosszú évtizedek óta alkalmazták és alkalmazzák, bár voltak évek, amikor ez szünetelt. Az ötvenes években még az akkori kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták, míg a későbbi időben az óraátállításimegoldásának már villamosenergia-megtakarítási célja lett.

 

 Az óraátállítás eredménye

A tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, akkor naponta 1,5-3 százalékos, 2.000-4.000 megawattóra csökkenés tapasztalható az áramfelhasználásban. Ez a napi mennyiség ezer háztartásnak akár egész évre elegendő lenne. A megtakarított árammennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.

Óraátállítás hatása

 

Az időátállítás előidézheti a koncentrációképesség zavarait, reggelente pedig fokozott álmosságot okozhat. Egyes felmérések kimutatták, hogy az óraátáálítást követő hétfőn általában megsokszorozódik a közlekedési balesetek száma.

A téli-nyári időátállítás miatt a szervezet belső órája kieshet a ritmusból, ami koncentrációs és alvási zavarokhoz, illetve fáradtsághoz vezethet - de nem mindenkinél. Horst-Werner Korf, a Frankfurti Egyetem professzora szerint az emberek az órák átállítását az alvás és ébrenlét egyéni ciklusának - kronotípusuknak - megfelelően különbözőképpen élik meg.

hirdetes

Óraátállítás eltörlése Oroszországban

 

Dmitrij Medvegyev elnök egy  bejelentette, hogy eltörli Oroszországban a téli időszámítást. Indoklásként azt hozta fel, hogy az időváltáshoz való alkalmazkodás stresszel és megbetegedésekkel jár.

Az elnök közlése szerint tavasszal, március utolsó vasárnapján állítják át utoljára az órákat, ősszel már nem állnak vissza a téli időszámításra. Oroszországban ez eddig minden évben október utolsó vasárnapján történt meg. Idén a nyári időszámítás március 27-én kezdődik, és október 30-án kellett volna visszaállni.

Medvegyev mostani döntése azt jelenti, hogy télen Oroszországban az áttérést megőrző országokhoz képest egy órával megnő majd az időeltérés. A nyári-téli időszámítás megszüntetéséről és az oroszországi időzónák számának csökkentéséről, mint lehetőségről Medvegyev első ízben 2009-ben, a parlament két házához intézett szokásos évi üzenetében beszélt.

 

 

Őszi óraátállítás - energiamegtakarítás?


A legújabb számítások kimutatták, hogy a fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az őszi óraátállítással energiát megtakarítani. Amerikai kutatók három éven át mérték hét millió háztartás áramfogyasztását, az energiafogyasztás azonban nem csökkent az átállítás után. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az óraátállítás nem jelent áram megtakarítást.

 

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Csapás

Csapáson halad a hajó, ha nem fordul vagy perdül. Ha a szelet jobbról kapja, jobbcsapáson,... Tovább

Balatonakarattya kikötője

A II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesület kikötője a Balaton Keleti medencéjének keleti... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 139

Átlagos értékelés: 4.7