Spartacus Vitorlás Egylet - Szakszótár

hirdetes

Spartacus Vitorlás Egylet


Spartacus Vitorlás Egylet

 

Spartacus VE története

A Spartacus Vitorlás Egyletet 1990-ben alapították. Alapítói a megszüntetett Budapesti Spartacus SC Vitorlás szakosztályának tagjai voltak, akik az új egyesület nevének a megválasztásával is jelezték, folytatni kívánják az arra érdemes hagyományokat. Ugyanígy történt ez akkor is, amikor az 1949-ben alapított Honvéd Vitorlás Egyesület, majd a Budapesti Honvéd Vitorlás Szakosztálya, azután 1957-től a Bp Művész SC táblája cserélődött a bejáratnál Bp Spartacus SC-re. Csupán a név változott, a tagok és a szellemiség nem.

1991-ben lehetőség nyílt az OKISZ-tól megvásárolni a létesítményt, 1993-tól pedig a területet is. Így a Spartacus Vitorlás Egylet a tagjai tulajdonában lévő telepen működik és gazdálkodó tevékenységével üzemelteti.

A Spartacus vitorlás telepe

A telep területe a balatonföldvári kikötő 1936-37-es kotrásakor kitermelt iszap elhelyezéséből keletkezett mesterséges sziget.
Területe 7400 m2.
A terület északi harmadán a Királyi Magyar Yacht Club épített klubházat, amit 1939-ben avatták fel. A Honvéd a terület déli, akkor még teljesen csupasz részét kapta 1949-ben, ahol sátrakban kezdték meg a sportéletet. A két terület 1950-ben lett összevonva. A KMYC klubház szinte változatlan formában ma is a clubház, iroda.
A hajdani Honvéd területen felépült és rengeteg változáson átesett épület a szállás, raktár, műhely, étterem, gondnoki lakás, szociális blokk helye. A telepet 3 oldalról a Balaton veszi körbe, a part felöl a hajdani Mélyépítők, ma Földvári Yacht Club a szomszéd. A kikötőmedence felé 3 vendégmóló szolgálja a nagyhajók és a motorosok kikötését. A nyugati oldalon 2 sólya és egy stég biztosítja a kishajók vízreszállását.

A Spartacus Vitorlás Egyletnek közel száz tagja van, rajtuk kívül az arra érdemes sportolók versenyző tag státuszban, az ifik pedig az utánpótlásként vesznek részt a telep életében.

 

Forrás: www.spartacus.hu

 

hirdetes

címkék: hajó

Legnépszerűbb cikkeink

hirdetes