Tanfolyam szó magyarázata

hirdetes

tanfolyam


Tanfolyam szó magyarázata

A kurzus az a keret, amelyben a hallgatók meghatározott rend (előadás, gyakorlat, házi feladat, stb.) szerint gyarapítják tudásukat, és arról számot is adnak. A szó a latin cursus-ból ered, amelynek eredeti jelentése: futás, futam, folyam. A tanulmányok tervezett sorozatáról van szó, a fogalmat az oktatásban a XVI. században kezdték el használni először. Vannak olyan oktatási struktúrák, ahol a kurzus alatt több hónapon át tartó tanfolyamot értenek (pl. idegennyelvi kurzus, számítógép-kezelői kurzus), de a felsőoktatásban a képzés meghatározott képzési időszakokra, jellemzően félévekre tagolódik, így a kurzus alatt egy képzési időszak (szemeszter, trimeszter) terjedelmű tanulási folyamatot értünk.

Az OKJ tanfolyam jelentése

OKJ tanfolyamok. Már mindenki ismeri e három betű jelentését. Az Országos Képzési Jegyzék azokat a tanfolyamokat veszi sorba, amik államilag megszerezhetőek és érvényes papírt adnak. Vagyis egy OKJ-s képesítéssel munkába lehet állni az adott területen.

Sokan a gimnázium vagy a szakközép iskola után OKJ képzés mellett döntenek az egyetemi és főiskolai képzések mellett. Ennek a képzésnek ugyanis sok előnye van. Viszonylag könnyedén elvégezhető, de ugyanakkor teljes körű képesítést ad. Az OKJ képzés átlagos ideje 1-2 körül mozog, tehát az időtartam sem túl hosszú. Az egyetlen hátránya az, hogy sok esetben fizetnünk kell érte. Az viszont mindeképp előny, hogy sok esetben jogosuzltak vagyunk kedvezményekre, a huszonévesek, álláskeresők, kismamák, idős emberek például szinte ingyenesen vehetik igénybe ezeket a képzéseket. Persze a kedvezmények mellett lehetőségünk van részletfizetésre is.

Egy adott képzés esetén előre meghatározzák a képzés díját és a vizsgakövetelményeket is, így pontosan tudhatjuk, hogy mire számítsunk az adott képzés esetében. Ha teljesítjük a feltételeket és átmegyünk az adott vizsgán, akkor kezünkbe kapjuk azt a papírt, ami biztosítja számunkra a munkavállalást. A legtöbb munkakört csakis okj képzéssel lehet elvégezni. A magánvállalkozók többségénél is alapkövetelmény lehet az OKJ-s szakképesítés. Ha külföldön szeretnél dolgozni, akkor érdemes az Europass bizonyítvány kiegészítőt is kérned az okj képzés mellé.
 

hirdetes

címkék:

Legnépszerűbb cikkeink

hirdetes