notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A gyönyörű Jégföld - Koktél tündér módra

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A csodás Jégföld - Koktél tündér módra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A csodás Jégföld - Koktél tündér módra


2014/03/16
Papp Éva

Forrás: Világjáró Magazin

Vegyünk egy Magyarországnál alig valamivel nagyobb szigetet és helyezzük fel közvetlenül az Északi-sarkkör szomszédságába. Csipkézzük ki a partjait szárazfölbe mélyen benyúló fjordokkal, adjunk hozzá lustán araszoló gleccsereket, végeláthatatlan jégmezőket, szeszélyes vulkánokat és gejzíreket, majd mindezt ízesítsük hős vikingekről regélő sagákkal, kövek alján megbúvó erdei tündérekkel, és máris megkapjuk Izlandot, ami korántsem olyan barátságtalan, mint ahogy a neve sejteni engedi. Jégföld csodaszép.

Jégföld
A komor Izland, azaz Jégföld elnevezést egy reményeiben csalatkozott viking hódító adta a szigetnek valamikor a IX. században. Korábban arra vetődött hajósok már hírét vitték egy legelőben, halban gazdag szigetnek, ám Izland „névadóját” olyannyira elrettentette az ott tapasztalt kemény tél, hogy rögtön le is mondott a terület megismeréséről és meghódításáról. Pedig az akkori szemtanúk nem túloztak: abban az időben még melegebb volt a sziget éghajlata és sűrű erdő borította némely részeit. A betelepülő honfoglalók azonban kiirtották az erdőket, egy -a közelmúltban befejeződött-  kisebb „jégkorszak” átmenetileg erősen lehűtötte a sziget éghajlatát, a Laki-krátersor XVIII. századi kitörései, pedig végérvényesen megfosztották Izlandot a legjobb termőterületeitől. A Természet azonban nagy rendező! Cserébe, hogy megelégszünk a süppedős, bársonyos mohatakaróval, meg az ősz színeiben játszó, kövekre tapadt szerény zuzmókkal, a geológiai formák páratlanul gazdag tárházával ajándékoz meg.

Jégföld

Lépten-nyomon hatalmas kiterjedésű lávamezőkbe botlunk Izlandon. Van, ahol az izzó magma ereje játékos Küklopsz módjára óriási sziklákat szórt szét, de olyan is van, ahol a kicsorduló láva kötélformában kövesedett meg, vagy kerek cipókként felpúposodott. A leglátványosabb utóvulkáni működések azonban mégiscsak a gejzírek. Minden gejzír névadója, a Geysir, alig másfél órányira található a fővárostól, Reykjaviktól. Ezen a híres földhőmezőn számos kisebb hévforrás van, ám most csak egy gejzír aktív, a Strokkur, azaz a Köpülő. A hihetetlenül erős széllel dacolva turisták tucatjai várják csőre töltött fényképezőgépeikkel a „produkciót”, ami öt-tízpercenként menetrendszerűen bekövetkezik. Résen kell lennünk, ha meg akarjuk örökíteni a húsz méterre is fellövellő vízsugarat, mert az egész jelenség nem tart tovább néhány másodpercnél. Szomszédja, a jó öreg Geysir már vagy hetven éve szundikál, bár megpróbálták több ízben is életre kelteni, a környezetvédők erélyes tiltakozásának engedve végül felhagytak a Geysir „szappanozásával”.

 

Izland egészen különleges atmoszférájú helye a Reykjanes-félsziget. Ez Izland földtörténeti magja, ahol az Eurázsiai és az Észak-atlanti tektonikus lemezek találkoznak. Hihetetlen érzés mindezt a fölfelszínen látni, ahol egy néhány méter széles árok jelzi csak, hogy a lemezek, ha lassan is, de biztosan távolodnak egymástól. Egy fahíd köti össze a két oldalt, aminek közepén egy tábla mutatja, hogy – szigorúan geológiai értelemben- Izland nyugati része Észak-Amerikához, míg keleti fele Európához tartozik.

Az óceán itt barátságtalanul viharos, a kopár fekete táj egyhangúságát csak a világítótorony sziluettje enyhíti, meg a tudat, hogy hamarosan megmártózhatunk a Kék Lagúnában. A Reykjanes-félsziget népszerű fürdőhelye nevét a vizét megfestő kovamoszatokról kapta. Különleges kontrasztot képez az égszínkék víz a komor-fekete vulkanikus háttérrel. A víz rendkívül kellemes, 30-40 fokos, a gomolygó gőzben iszappakolással az arcukon tovasuhanó „árnyakat” szemmel láthatóan az sem zavarja, hogy a soha pihenni nem tudó szél havas eső felhőit hozta éppen a tó fölé.    

Jégföld

A vulkánkitörések, a jég, a földrengések és az állandó erős szél a mai napig formálja a szigetet. Persze a népi mesélőkedv szinte minden nagyobb kataklizmát démonoknak és isteneknek tulajdonít. Lokit, a rosszakarat megtestesítőjét például súlyos vétkeiért az istenek megkötözve egy föld alatti barlangba zárták

Feje fölött egy hatalmas kígyó áll lesben, akinek a mérge Loki arcába csepegne, ha annak hűséges felesége fel nem fogná azt egy edénybe. Ám a tál időnként megtelik, az asszonynak pedig el kell mennie, hogy az összegyűlt mérget kiöntse. Távollétében néhány csepp kígyóméreg mindig ráhullik Loki arcára, az isten ilyenkor megrázza magát, ez okozza a földrengéseket. Rajta talán csak Thór isten képes túltenni: elég, ha csak a kalapácsát megforgatja a feje felett, és már dörög is az ég!

 

De ki volt az a nép, akit ilyen teremtő képzelettel áldott meg a sors? Valamikor a IX. század végén telepedtek meg Izlandon a norvég honfoglalók, akik a monarchia igája alól felszabadulva a saját elképzeléseik szerint akartak élni. 930-ban, Európában elsőként hozták létre parlamentjüket, az Althingot. Évente egyszer a sziget lakosai összegyűltek Thingvellir mezején, hogy megszavazzák az ország törvényeit és ítélkezzenek. Bár jobbára mezőgazdaságból éltek, a vikingek mégis úgy híresültek el az utókor számára, mint kiváló hajósok, akik rablásból, fosztogatásból szerezték a vagyonukat. A viking erkölcs szerint a gazdagok az istenek kegyeltjei. Egillről, a harcosról, az egyik saga elmeséli, hogy egy alkalommal ellopta egy gazdag paraszt kincsét. Ám a hajójára visszatérve lelkiismeret-furdalása támadt, hogy nem viselkedett vikinghez méltóan. Ezért visszament, felgyújtotta a parasztember házát, a kimenekülőket meg kardélre hányta. Így már nyugodt szívvel térhetett vissza Izlandra, nem esett folt a viking becsületen!

 

A vikingek hőskorának a kereszténység felvétele vetett véget, ám előtte még felfedezték Grönlandot, Leifur Eiríksson hajóit pedig egészen Amerika partjáig űzte a kalandvágy. A XIII. században Izland norvég tartománnyá lett, 1380-tól kezdve, pedig több mint félezer évre dán uralom alá került. A dán kizsákmányolás, a természeti katasztrófák, járványok és a szigetet ért kalóztámadások megtizedelték Izland amúgy sem nagy lélekszámát, a XVIII. század végére alig maradtak negyvenezren.

Hosszú politikai csatározások után, 1918-ban vált függetlenné az ország, ám még perszonáluniós kapcsolatban maradt Dániával. A második világháború azonban váratlan lehetőséget nyújtott Izlandnak.

Dánia német megszállás alá került, az izlandiak, pedig jelentősebb bevételre tettek szert a szigetükön állomásozó angol és amerikai csapatok ellátásából valamint a kikötők forgalmából. Az önbizalmukban és gazdaságukban ily módon megerősödő izlandiak 1944-ben szavazták meg a teljes függetlenséget.

Azóta Izland története békés, leszámítva a hetvenes éveket, amikor az ország kiterjesztette a halászati felségvizeinek a határát, és emiatt konfliktusba keveredett Nagy-Britanniával. Bármennyire meglepő, az alig háromszázezer lakosú szigetnek még hadserege sincs. Noha alapító tagja a NATO-nak, csak a területét és nem a katonáit tudta felajánlani. Egyszer azonban kínosan érintette az országot, hogy nem tud haderővel büszkélkedni: az 1986-os reykjaviki Reagan-Gorbacsov csúcstalálkozón a kevés rendőr mellé kénytelenek voltak még a vízimentőket is kirendelni, hogy sorfalat álljanak, illetve „megvédjék” az illusztris vendégeket.   

Jégföld

A bő százezer lakosú főváros csak első látásra tűnik unalmasnak. A Reykjavik, -Füstölgő öböl- nevet az első telepesek adományozták a helynek, a föld repedéseiből feltörő gőzök láttán. Pedig mi sem áll távolabb a várostól, mint a légszennyezettség! Izlandon bárki megtapasztalhatja, hogy milyen érzés az, amikor „harapni lehet a levegőt”. A legszembeötlőbb azonban Reykjavikban a skandináv színvilág visszafogottsága, valamint az a szokatlan érzés, hogy sehol nincs tumultus, vagy dugó. Az izlandi emberek nagyon kedvesek, készségesek, viszont nem tolakodóak. Bármikor útbaigazítják két-három idegen nyelven a kíváncsi turistát, és akkor sem tessékelik ki a városházáról, ha az éppen egy fontos megbeszélés kellős közepébe csöppen. Az izlandi nyelv úgyis annyira archaikus és nehéz, hogy rajtuk kívül azt más földi halandó úgysem értheti.      

 

Reykjavik belvárosa gyalogosan könnyűszerrel bejárható. Régi kikötőjétől, a Höfnintől kezdődik a tulajdonképpeni óváros. Persze ne kérjük számon az Európában megszokott építészeti remekműveket egy olyan várostól, amelynek a XVIII. században mindössze 167 lakosa volt! De éppen ez a másság teszi rendkívül hangulatossá. A kikötő és környéke népszerű találkahely, különösen a nyári hónapokban számtalan fesztivál, kiállítás és egyéb kulturális esemény közül lehet választani.Túlzásnak tűnhet, de világ legészakibb fővárosában közel kétszáz bár és étterem közül lehet válogatni. A kevésbé fázósak elugorhatnak a jégbárba is, ahol –enyhe túlzással élve- a csapos meg a vendégek kivételével, minden jégből van. Bár Izlandon nincs alkoholtilalom, de erősen korlátozzák a forgalmazását: meghatározott helyeken és időben lehet csak hozzájutni, ráadásul olyan drágán, hogy az ember kétszer is meggondolja. Szerencsére az izlandi pálinka, a brennivín, baráti áron beszerezhető a reptéri üzletekben.

Jégföld

Reykjavik nagyon büszke a modern épületeire, mint a Hallgrímskirkja, ami szokatlan, piramisra emlékeztető tornyával Izland legnagyobb temploma, vagy a Perlan, a város melegvíz tartályai fölé épített futurisztikus üvegpalota, a leghangulatosabb utcácskák mégis a Tjörnin-tó környékén találhatók.

Az új városháza félig vízen nyugvó épülete jól megfér a jellegzetes izlandi házakkal. A múlt századi lakóházakat farönkökből ácsolták, és élénk színekre pingálták, leginkább a sötét téli nappalok ellensúlyozásául. Az ablakpárkányokon látott virágcserepekből, bolondos kerámiafigurákból könnyű észre venni, hogy az izlandi emberek nem csak a környezetükre vigyáznak gondosan, hanem az otthonaikra is.

Jó érzés látni vasárnap délelőtt a sok babakocsit tologató, ráérős családot: évente itt születik a legtöbb gyerek egész Európában! Már-már idillinek tűnik a tó kacsáit etető kissrácok látványa, és bizony irigykedünk rájuk, hogy amíg ők egy szál pólóban, mezítláb sem fáznak, addig nekünk a sokadik pulóvert is magunkra kell húznunk.  

 

Hiába, az Izlandra utazóknak számolniuk kell a sziget szokatlan klímájával, ami a közhiedelemmel ellentétben nem is annyira rossz. Az óceán, valamint északon a Golf-áramlat gondoskodik arról, hogy a tél ne legyen túl hideg, viszont nyáron se legyen melegebb 15-17 foknál. Amolyan kellemes túraidő, bár jó, ha mindig kéznél van az esőkabát, mert az idő percenként képes változni. Amire szinte biztos, hogy soha nincs szükség, az esernyő: a gyakran viharos szélben úgysem lehetne kinyitni.

A Nap számunkra furcsa járása a sarkkör közelségének köszönhető. Nyáron két-három óránál tovább nem tart az éjszaka, télen viszont mindennek a fordítottja igaz.

 

 Bizonyára a hosszú téli esték is közrejátszottak abban, hogy az izlandi Európa legtöbbet olvasó népe. Leghíresebb írójuk, Halldór Laxness már 1955-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat, és minden tiszteletet megérdemel ez a maroknyi nép, hogy sikerült a nyelvüket megóvniuk az angol jövevényszavaktól. Az irodalom, a nyelv szeretete visszanyúlik a régi időkbe, amikor a kövekből és a tőzegből készült hosszúházakban még a viking hősökről szóló történetekkel múlatták az időt. Egy ilyen természettel szoros közösségben élő néptől az sem szokatlan, hogy mindenféle erdei manóval, meg tündérrel „népesítette be”az erdőket és a nagyobb köveket. Talán hihetetlennek tűnik, de az utak mellett ma is látni, hogy a nagyobb sziklákra ajtót és ablakot festenek, a közelmúltban, pedig egy útépítés során, komoly, meglett férfiemberek vitatkoztak arról, hogy szabad-e az útjukban levő nagyobb követ odébb görgetni. Mert bár tündért még egyikük sem látott, ez nem jelenti azt, hogy ne léteznének. Gondoljunk erre akkor is, amikor egy szép formájú kavicsot, vagy követ szeretnénk emlékül hazahozni Izlandról: alaposan nézzük meg, nehogy illetéktelen betolakodóként megzavarjuk egy erdei tündérnek a nyugalmát. 

 

Téged is magával ragadott Izland hangulata? Te is szívesen felfedeznéd Észak-Európát? Tarts velünk, és nézd meg legjobb ajánlatainkat. Kattints ide!utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vorstag

A Vorstag (forstág) az árbocot előre merevítő drótkötél.

Hétvégi gyerekprogram Symbol Budapest

Hétvégi gyerekprogram a Symbol Budapestben: Szeptember 13-tól május végéig tárt karokkal...

Cumulus

A cumulus egy 1-2 km magasan úszó gomolyfelhő. A zivataros idő előhírnöke. A vastagabb...

Trepni

Trepni: padlódeszka  

Balatonalmádi - Almádi Yacht Club

Balatonalmádi - Almádi Yacht Club - Tudnivalók A  saját használatú klubkikötőben...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlászásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!