Választások 2010 - Hogy alakulna a választások eredménye, ha ma lenne

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Választások 2010

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Választások 2010


2010/01/12

Hogy alakulna a választások eredménye, ha ma lenne? Ismét győzne az MSZP? Vagy átvenné a hatalmat a Fidesz? Hány ember menne el szavazni 2010-ben? Cikkünkben 3 közvélemény kutató eredményét olvashatjuk.

Választások 2010

Választások 2010 legfrissebb cikkek!

 

Mi lenne, ha ma lennének a választások?

 

A Szonda Ipsos szerint:

A Szonda Ipsos szerint az emberek választási kedve elég alacsony. Lássuk értékelésüket:

Az előző hónapok emelkedő tendenciája nem folytatódott, januárban nem bővült az MSZP szavazótábora: a választókorú népesség 14 százaléka támogatja őket. Változatlan maradt a Fidesz-hívek aránya is, ők 35 százalék rokonszenvét élvezik. Erősödött viszont a Jobbik, decemberben a lakosság 5 százaléka nevezte meg támogatandó pártként, most januárban 7 százalék. A négy évvel ezelőttihez képest sokkal mérsékeltebb a választók részvételi szándéka, 2006 legelején 54, ezúttal 43 százalék ígéri biztosra részvételét. Szokatlan a régebben kifejezetten aktívnak mutatkozó idősebb korosztályok visszafogottsága: a 60 év felettiek négytizede akar szavazni. A biztos pártválasztók körében maradt az előző havi 63-21-es Fidesz vezetés. A Jobbik 12 százalékon áll, az MDF-nek 2, az SZDSZ-nek és az LMP-nek 1 százaléka van az eltökélt választóközönségen belül - ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek az IPSOS január elején, az ország felnőtt lakosságát reprezentáló közvélemény-kutatásából származnak.

 

Kevés hatása van a pártok választás előtti mozgolódásának, a részvételi hajlandóság egyelőre nem emelkedik, s az év fordulóján a politikai erőviszonyok sem igazán változtak. 2002-ben és 2006-ban kiélezett verseny folyt a választási győzelemért, aminek következtében az emberek már az év elején nagy figyelmet szenteltek az eseménynek. Nyolc éve ilyenkor 58, négy esztendeje 54 százalék már lendületben volt. Jelenleg sokkal kevesebb választópolgárt hoznak lázba a pártok és a politikusok, mindössze 43 százaléknyian fejezték ki erőteljes részvételi szándékukat. Az alacsony választási kedv főképpen az MSZP-t hozza hátrányos helyzetbe. Nehezen birkózik meg szimpatizánsainak enerváltságával, ez az állapot hosszú évek óta fennáll, de most már tétje van. Nem csak az a gond, hogy a szocialisták körében rendre kisebb az aktivitási szint, mint a Fidesz táborában (ahol általában 65 százalék körüli a biztos elmenetelt ígérők aránya), hanem az is, hogy önmagában is alacsonynak minősíthető. Az elmúlt évben az MSZP híveinek alig több mint fele tervezte részvételét, most sem lendületesebbek, 55 százaléknyian szándékoznak voksolni. A szocialista pártnak jelentős belső tartaléka van, hiszen ha meg tudná mozdítani passzív támogatóit, akkor a mostani 600 ezres kemény mag félmillió szavazóval bővülhetne. Az MSZP további problémája, hogy a 2006-os választások után őket elhagyók - de más párthoz azóta sem csatlakozók - meglehetősen passzívak, csupán egynegyedük kíván voksolni. Ebben az exszocialista csoportban különösképpen a nyugdíjas korúak részvételi szándéka alacsony. Aktivizálásuk és visszahozásuk százezres nagyságrendben erősíthetné az MSZP-t.

 


Amíg az MSZP sikeres választási szerepléséhez elengedhetetlen az intenzív mozgósítás és a párttól távollévők hatékony meggyőzése, addig a Fidesznek már jelenlegi táborának egyben tartása is sokat ígér. Nem kizárható újabb szavazók megnyerése sem, különösen a Jobbik hívei körében látszanak átpártolók, és a bizonytalanok közül is érkezhetnek. Ugyanakkor a Jobbik vonzása is megfigyelhető, a két párt között vívódók száma több százezres. A Fideszt támogatók szinte kivétel nélkül - ebben a hónapban 98 százalékos arányban - bíznak a győzelemben, s ez hosszú ideje erősíti az összetartozásukat. A pártnak ez addig jelent előnyt, amíg nem fordul át túlzott önbizalommá, a „nélkülem is nyerni fogunk" érzésévé. A Fidesz az 50 év alattiak körében a legerősebb (43%-nyi híve van). Az MSZP-t a 60 év alattiak támogatják leginkább (25 százalékával tartja a lépést a 27%-os Fidesszel.). A Jobbik tábora a 30 év alattiak és az érettségizettek körében haladja meg az átlagos méretet (9-10%).

Az adatfelvétel ideje: 2010. január 5-12.

A megkérdezettek száma: 1500 fô, akik együttesen az ország 18 éves és annál idôsebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idôsebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezô magyar állampolgár.

Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fõs mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden hónapban más-más 1500 fõt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsõs rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnõtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Forrás: https://www.ipsos.hu/site/

A Tárki szerint:

A Tárki szerint nő a parlamenten kívüli pártok támogatottsága:

A TÁRKI választáskutatási programja keretében a felnőtt lakosság körében végzett decemberi vizsgálat adatai szerint a parlamenten kívüli pártok – a Jobbik Magyarországért Párt és az LMP – támogatottsága nőtt, a növekedés leginkább a biztos szavazó pártválasztók körében tapasztalható. Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint továbbra is jelentősen vezet a FIDESZ a kormánypárttal szemben, azonban a biztos szavazó pártválasztók körében a két párt támogatottsága közti különbség csökkent ebben a hónapban. A Jobbik Magyarországért Párt június óta a harmadik párt, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van.

A FIDESZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 37% (októberben és novemberben 39-39% volt ez az arány). A Magyar Szocialista Párt tábora a teljes lakosság körében az előző két hónapban mértekkel megegyezően, decemberben is 11%-nyi.

A pártválasztók körében 43 százalékponttal vezet a FIDESZ az MSZP előtt (októberben és novemberben 46 százalékpontnyi volt a különbség). A biztos szavazó pártválasztók közül 63% a FIDESZ-t támogatja (októberben és novemberben 68-68% volt ez az arány), míg az MSZP szavazótábora 19%-on áll (az elmúlt két hónapban ez az arány 17-17% volt).

Az MSZP támogatottsága a Budapesten élők és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében növekedett meg az elmúlt hónaphoz képest.

A két nagy párt mellett a harmadik parlamentbe jutó párt továbbra is a Jobbik Magyarországért Párt. Felmérésünk szerint ebben a hónapban a teljes népességen belül 7% a Jobbik Magyarországért Párt támogatottsága (októberben és novemberben 6-6%-os volt), a biztos szavazó pártválasztók között pedig 12% (októberben 9%, míg novemberben 11% volt ez az arány). A biztos szavazó pártválasztók körében az LMP támogatottsága 3%-nyi, szemben az előző két hónapban mért 1-1%-kal.

Az SZDSZ és az MDF a teljes lakosság körében és a biztos szavazók pártválasztók körében is 1-1%-os táborral rendelkezik.

Az előző hónaphoz képest, decemberben többen mennének el szavazni egy „most vasárnapi választáson”: a szavazásra jogosultak 51%-a venne részt rajta biztosan (novemberben 44% volt ez az arány), ugyanakkor az egyértelműen elkötelezettek, a biztos szavazó pártválasztók aránya nem nőtt.

Az adatfelvétel 2009. november 27. és december 10. között zajlott.

Forrás: https://www.tarki.hu/hu/

A Gallup szerint:

A Gallup ábrája szerint a Fidesz tábora jelenleg erősebb.

Egy érdekes ábra szintén a Gallup jóvoltából:

Forrás: https://www.gallup.hu/
 

 

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

8mOD

8mOD vitorlás hajó bemutatása A 8m OD egy 8 méter hosszú, könnyű, siklótestű...

Catboat

            ...

Kimm

Kimm - sarkos építésû hajóknál a fenék síkjának és az oldal síkjának találkozása

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál.

Bugsprit

A bugsprit meghatározását lásd az orrsudár szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.