Hasznos tippek kezdő vitorlázóknak: a vitorlázás alapjai, a vitorlázás alapvető szabályai, minden, ami vitorlázás.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hasznos tippek kezdő vitorlázóknak- Avagy a vitorlázás alapjai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hasznos tippek kezdő vitorlázóknak- Avagy a vitorlázás alapjai


2023/12/31
Hasznos tippek kezdő vitorlázóknak- Avagy a vitorlázás alapjai
A vitlázás alapjai kezdőknek

A vitorlázás alapvető szabályai

A vitorlázás alapvető és elsőbbségi szabályait minden tengerésznek ismernie kell saját és mások épsége, biztonsága érdekében. Fontos észben tartani, hogy vitorlás hajók helyes, biztonságos kezelése eltér a motoros hajókétól.

 

Íme néhány jó tanács az alapvető vitorlás szabályok alapján:
1.    Mindig legyen valaki, aki figyelemmel tartja és hallja, ami a hajó körül történik, elkerülve ezzel az ütközéseket és egyéb baleseteket.
2.    Mindig tarts biztonságos sebességet, hogy a hajó folyamatosan az irányításod alatt maradhasson.
3.    Gondolkodj (szó szerint) józan ésszel, ha fel kell mérned a környező hajókkal való ütközés lehetőségét.
4.    Ha két vitorlás közelít egymáshoz, és mindkettőt ellenkező irányból éri a szél (tehát ellentétes oldalaik vannak szél alatt), akkor a vitorlázás elsőbbségi szabályai szerint az a hajó ad elsőbbséget a másiknak, amelyeiknek a bal oldala van szél alatt.
5.    Ha két vitorlás közelít egymáshoz, és mindkettőt azonos irányból éri a szél (tehát ugyan az az oldaluk van szél alatt), akkor a vitorlázás elsőbbségi szabályai szerint az a hajó ad elsőbbséget a másiknak, amelyik a széllel megegyező irányban halad.
6.    Ha fennáll az ütközés veszélye, és nem érvényesülhetnek a fent leírtak, akkor a vitorlázás elsőbbségi szabályai szerint annak a hajónak kell elsőbbséget adnia, amelyiknek a jobb oldalán van a másik hajó.
7.    Ha egy hajó egy másik vízi járművet előz, akkor sosem szabad, hogy útját állja az előzött járműnek.
8.    Egy vitorlás soha nem állhatja útját egy olyan hajónak, aminek nincs kapitánya, nem képes megfelelően manőverezni, vagy éppen halászat zajlik rajta.
9.    Ha egy vitorlás egy szűk csatornán kel épp át, akkor igyekezni kell olyan közel hajózni a csatorna külső széléhez, amennyire csak lehetséges.
10.    A nem kereskedelmi motorcsónakok általában elsőbbséget adnak a vitorlásoknak, kivéve, ha egy vitorlás előzi őket (7. pont). Azonban a vitorlázás általános szabályai szerint a vitorlásoknak nem ajánlatos nagyobb hajók és kompok elé hajózniuk, mert ezek általában nehezebben változtatnak irányt vagy sebességet, különösen szűk csatornákban.

 

Tippek a vitorlások navigálásához

A navigáció alapismeretei elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki biztonságosan tudjon irányítani egy vitorlást (vagy bármilyen más vízi járművet). A hatékony navigációhoz két fő szempontot kell figyelembe venned:
•    A jelenlegi pozíciódat
•    A célodhoz vezető útvonalat

 

Ehhez tudnod kell térképet olvasni, útirányt tervezni, illetve, hogy hogyan használd az iránytűdet. Szerencsére némi gyakorlással ezeket könnyedén el lehet sajátítani, és egy jó vitorlás képzésen mindent megtanulsz majd, amire szükséged lehet.

 

A navigációhoz az alábbi alapvető felszerelésekre lesz szükséged:
•    Egy térképre arról a területről, amelyen éppen vitorlázol
•    Navigációs vonalzóra, vagy hasonló eszközre
•    Iránytűre
•    GPS-re
 


érdekesség hajó vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

J24

J24 vitorlás hajó történet Az amerikai Rod Johnson, sok siker sztorihozhoz hasonlóan, a...

Halzolás, perdülés

A hajó irányváltoztatása elfele a széltől, melynek során a hajó iránya – farával a...

Pádli

  Egytollú, rövid evező.

Backbord

A Backbord (ejtsd: bekbord) kifejezést lásd a jobb csapás -nál.

Kieler

A kielerek a tőkesúlyos hajók. Nem uszonyt(svert) használnak, hanem tőkesúlyt.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.