notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Centomiglia vitorlás verseny története, leírása, vitorlás lexikon szótár

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Szakszótár > Centomiglia

Centomiglia


Centomiglia vitorlás verseny történet

Az első Centomigliát a Circolo Vela Gargnano rendezte 1951-ben. Ez egy Garda tavi vitorlás túraverseny, amelynek neve "100 mérföld"-et jelent és a "Mille Miglia" motorversenyre emlékeztet és ugyanúgy, ahogy ezen a versenyen, a vitorlás regattán is mindenki szabadon részt vehet. A verseny távja hasonló a Kékszalaghoz, a Garda tavat kell körbevitorlázni. A Centomiglia "tesztversenye" a Trofeo Ricardo Gorla, amely egy fél Centomiglia. A Gorla útvonala: Bogliacco, Torbole, Aquafresca, Bogliacco. 

A Centomiglia-t azóta is a Circolo Vela Gargnano (CVG) rendezi, melynek Lorenzo Rizzardi az elnöke jelenleg. A Centomiglia bizonyos időközönként irányt vált, van amikor Észak felé indulnak, van amikor Délnek.

Az első Centomiglián 17 hajó állt rajthoz és a 6 méteres "Airone" nyerte Umberto Peretti Coló kormányzásával.

A második versenyt a német "30 mq" típusú Manjana nyerte és a bavariai skipper, Martin Adolf kormányozta. Innentől kezdve a Centomiglia világszintű nemzetközi versennyé emelkedett.

A következő években a legkülönfélébb, legkülönlegesebb és leggyorsabb hajók vettek részt a Garda tavi Centomiglián.

Centomiglia győztesek, olimpiai osztályok, Libera

A vitorlás versenyt olyan olimpiaiosztályokkal is nyerték, mint például a Star, 5.5 méteres és Tornado. Ezek mellett óceáni versenyhajók is győzedelmeskedtek.

A hetvenes évek közepétől a Libera osztály indult hódító hadjáratára.
Az olasz Franco Nocivelli tulajdonában lévő "Cassiopea" négyszer nyert olasz csapatával. A német "Quartas" Sepp Hoess, Repülőhollandi világbajnok vezetésével szintén nyert.
A nyolcvanas években a Bruce Farr által tervzett "super-leggero" osztály nagyon népszerű volt a Garda tavon.
Kormányosok, akiknek a neve a Centomigliához kapcsolódik: Falck, aki kétszer nyert, a svájci Fehlmann testvérek, akik többször is részt vettek a Round the World Race-n, Flavio Scala, aki 12m osztályban nyert Amerika Kupa vitorlás versenyt, olimpiai bajnok Fabio Albarelli, sok olasz vitorlázó: Mario Celon, Luca Santella, Giorgo Zuccoli többszörös Melges 24 világbajnok, Werner Fritz német és világbajnok Star osztályban, Andrea Damiani a Circolo Vela Gargnano elnöke és a szlovéniai Dusan Puh, aki háromszor is nyert.

Centomiglia - Raffica, Principessa, Clandesteam

1996-ban Lievi és Larcher nyert Asso 99-el. 1997-ben a Raffica Libera nyert a Star világbajnok Roberto Benamati kormányzásával.

Raffica

1998- és 1999-ben Luca Valerio nyert, 2000-, 2001- és 2002-ben Roberto Benamatti nyert Joshi Enterrel Bruce Farr új hajójával, a Principessa-val.

Principessa

2001- és 2002-ben a Judel és Vrolik által tervezett és Mader által épített Streamline vitorlás hajó nyerta a Group 3-ban, ahol kishajók indulnak.

2003-ban az 53. Centomigliát a Clandesteam nyerte. A hajót Umberto Felci tervezte és Oscar Tonoli kormányozta Michele Ivaldi taktikus segítségével.

Clandesteam

2004- és 2005-ben a Principessa szerezte meg újra az aranyérmet Joshi Enter közreműködésével.

2006-, 2007- és 2008-ban Carlo Fracassoli kormányos nyerte a Centomigliát a Clandesteammel Stefano Orlandi taktikus segítségével.

Centomiglia Line Honours, Extreme 40 katamarán

2006-ban a line honours versenyt az Extreme 40 Holmatro, Andreas Hagara kormányzásával.

2007- és 2008-ban ezt a versenyt szintén egy Extreme 40 katamarán nyerte az USA-ból: a Tommy Hilfiger Randy Smyth kormányzásával.

Az Extreme 40 katamaránok jelenlegi legnevesebb vitorlásverseny sorozata az iShares Cup, amelyen sok Amerika Kupa és Volvo Ocean Race résztvevő teszi tiszteletét.

Centomiglia videó

A Principessa már a Balatonon

 

 

 

verseny

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0
Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2019.10.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Játszótér építése

A játszótér egy fontos helyszín a gyermekek életében. Rengeteg időt töltenek itt, ezért...

Takli

Takli: vitorlázat Tengeri mérföld (tmf v. M) - kb. 1852 méter.

Route du Rhum

Route du Rhum vitorlás verseny történet A Route du Rhum egy transzatlanti, egykezes...

Sloop vitorlázat

A legelterjedtebb egyárbocos vitorlázat: nagyvitorla (gross) és orrvitorla (fock).
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!