A katasztrófa következménye

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ez Csernobil egyik következménye

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez Csernobil egyik következménye


2019/07/01

Nem lehetett előre látni, de most már tisztán látszik, hogy micsoda következményekkel járt a csernobili atomkatasztrófa. 21 évvel a sajnálatos események után ismét közelít a baj. 

Ez lehet Csernobil következménye

 

Én magam is sokat gondolkoztam rajta járva a természetet, hogy mi történik azzal az avarral, mely ősz végére beborítja az erdőket. Hová tűnik? Tavasszal már ismét a megszokott formában találja az emebr az ösvényeket. Hova lesznek a levelek, a tobozok? A természet nagy mesetere a “takarításnak”, így megoldja mindig amit kell. Az állatok, a természetes komposztálódás, mind-mind olyan tényezőlkk, mely ha minden rendben van, akkor megolda ezt a feladatot. 

 

Csernobilt azonban sok mindennek lehet nevezni, csak annak nem, hogy ott minden rendben lenne. A katasztrófa pillanataiban nem is lehetett sejteni, hogy milyen következményei lesznek a természetre nézve az atomkatasztrófának. Most azonban kiderült az egyik.Hihetetlen, de igaz: alig bomlanak el az elhalt növények és fák azon a környéken. Olyan mennyiségű erdei avar halmozódott már fel, hogy az manapság már veszélyes méreteket öltött.

 

Gondoljunk csak bele: ha egyszer ez a hatalmas mennyiségű avar lángra kap, akkor abból hatalmas erdődűz keletkezhet, mely a környéken lerakódott radioaktív por miatt még pusztítóbb lehet. Ha az ilyen füst a levegőbe jut és az terjed, akkor akár egész Európa megérezheti: Csernobilban megint ég valami. 

 

A Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál az Oecologia című szaklapban megjelent tanulmánya szerint az  ottani erdő avarja egyáltalán nem bomlik le úgy, mint máshol. Az arány is megvan azóta: azok a levelek, melyet ezen a környéken hullanak le, 40 százalékkal kevésbé bomlanak le, mint máshol. A bomlás foka arányban áll az adott helyszín radioaktív szennyezettségének fokával.

 

Nem csak a nagyobb, hanem a kisebb, a mikro élőlényekre is negatívan hatott a katasztrófa, hiszen a baktériumokra és gombákra is ugyan olyan negatívan hatott ez a katasztófa. a kutatás megállapította, hogy “ ...a bomlást előidéző mikrobák csökkent mennyisége miatt nem bomlik le az avar, amely olyan, mint a gyújtós: száraz, könnyű és elég gyorsan ég”. Gondoljunk csak bele: van itt olyan 30 éve a földön heverő avar, mely nem bomlott el. Ha ez egyszer lángra kap, nehezen megjósolható, hogy mi fogja megállítani a tüzet. 

 

Az biztos: ez ellen valamit tenni kell, mert ebből még baj lehet. 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vidéki rendezvényhelyszín

Egy vidéki rendezvényhelyszín remek otthont adhat egy esküvő, egy üzleti rendezvény vagy...

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő....

Yawl hajótípus

          Ennél a...

Baumlift

A baumlift meghatározását lásd a pihentető szótárszónál.

Schwert

Schwert (ejtsd: svert) - jolle leengedhetõ uszonya, oldalsodródás ellen
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.