notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A katasztrófa következménye

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Ez Csernobil egyik következménye

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ez Csernobil egyik következménye


2019/07/01

Nem lehetett előre látni, de most már tisztán látszik, hogy micsoda következményekkel járt a csernobili atomkatasztrófa. 21 évvel a sajnálatos események után ismét közelít a baj. 

Ez lehet Csernobil következménye

 

Én magam is sokat gondolkoztam rajta járva a természetet, hogy mi történik azzal az avarral, mely ősz végére beborítja az erdőket. Hová tűnik? Tavasszal már ismét a megszokott formában találja az emebr az ösvényeket. Hova lesznek a levelek, a tobozok? A természet nagy mesetere a “takarításnak”, így megoldja mindig amit kell. Az állatok, a természetes komposztálódás, mind-mind olyan tényezőlkk, mely ha minden rendben van, akkor megolda ezt a feladatot. 

 

Csernobilt azonban sok mindennek lehet nevezni, csak annak nem, hogy ott minden rendben lenne. A katasztrófa pillanataiban nem is lehetett sejteni, hogy milyen következményei lesznek a természetre nézve az atomkatasztrófának. Most azonban kiderült az egyik.Hihetetlen, de igaz: alig bomlanak el az elhalt növények és fák azon a környéken. Olyan mennyiségű erdei avar halmozódott már fel, hogy az manapság már veszélyes méreteket öltött.

 

Gondoljunk csak bele: ha egyszer ez a hatalmas mennyiségű avar lángra kap, akkor abból hatalmas erdődűz keletkezhet, mely a környéken lerakódott radioaktív por miatt még pusztítóbb lehet. Ha az ilyen füst a levegőbe jut és az terjed, akkor akár egész Európa megérezheti: Csernobilban megint ég valami. 

 

A Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál az Oecologia című szaklapban megjelent tanulmánya szerint az  ottani erdő avarja egyáltalán nem bomlik le úgy, mint máshol. Az arány is megvan azóta: azok a levelek, melyet ezen a környéken hullanak le, 40 százalékkal kevésbé bomlanak le, mint máshol. A bomlás foka arányban áll az adott helyszín radioaktív szennyezettségének fokával.

 

Nem csak a nagyobb, hanem a kisebb, a mikro élőlényekre is negatívan hatott a katasztrófa, hiszen a baktériumokra és gombákra is ugyan olyan negatívan hatott ez a katasztófa. a kutatás megállapította, hogy “ ...a bomlást előidéző mikrobák csökkent mennyisége miatt nem bomlik le az avar, amely olyan, mint a gyújtós: száraz, könnyű és elég gyorsan ég”. Gondoljunk csak bele: van itt olyan 30 éve a földön heverő avar, mely nem bomlott el. Ha ez egyszer lángra kap, nehezen megjósolható, hogy mi fogja megállítani a tüzet. 

 

Az biztos: ez ellen valamit tenni kell, mert ebből még baj lehet. 


érdekességekKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Eszes Tamás

Név: Eszes Tamás Eszes Tamás születési hely/idő: Keszthely, 1976. június...

Kompasz

Iránytű, tájoló.

Flottavitorlázás

Flottavitorlázás során több hajó, képzett szkipperekkel járnak be azonos útvonalat,...

Manőver

A hajóval végrehajtott mûveletek, mozdulatok neve.

Belső hely

Belső hely – versenyben a pályajel kerülésekor a külsõ hajó köteles helyet adni a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!