notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legveszélyesebb hely a világon

hirdetes

A legélhetetlenebb város a Földön

tp
hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Van a világon sok hely, ami csodálatos, hátborzongató, csúcskategóriás- olyanok, melyeket egyszer biztosan látni kell.És vannak természetesen az ellenoldalon is „szereplők”, melyeket soha, de soha nem kívánna az ember még az ellenségének sem, hiszen annyira mostoha körülmények vannak ott, olyannyira élhetetlennek tűnnek, hogy arra még gondolni se gondol szívesen az ember.

Norliszk veszélyes

 

 

Szibériáról mindenkinek a hideg, a hó jut eszébe először. Joggal. Ami ott van, az az átlagember számára kibírhatatlan. Itt található Norilszk, ami Oroszország 94. legnagyobb városa. Az orosz Föderáció ugyebár messze a világ legnagyobb állama, így ez nem egy elhanyagolható dolog, ha egy város benne van a száz legnagyobb közt. Körülbelül 200 000 ember lakja. Hogy miért lehet a sarkkör közelében egy város ilyen „népszerű”? A válasz egyszerű: elképesztően gazdag nyersanyagban a környék. Az átlagfizetések itt elérik a havi 200 000 Ft-nyi rubelt, ami természetesen ott se számít rossz pénznek.

 

 

Hogy ennek ellenére miért nem ajánlatos ide ellátogatni még turistaként sem? A válasz könnyen kitalálható. A nagy mennyiségű ipari kitermelésnek köszönhetően a levegő szennyezőanyag koncentrációja hihetetlenül magas. Gyakran a szmog nehezíti a mindennapokat. A sarkkör közelsége okozza még, hogy az év nagy részében a hidegnél is sokkal hidegebb van itt. Az évi átlagos középhőmérséklet mínusz 10 fok körül van, de télen nem ritka a mínusz 40 Celsius fok sem. A rekord -58 fok volt.

hirdetes

 

Norliszk veszélyes

Ehhez jön még a szinte állandóan jelen lévő hó is, ami évente 240-270 napot jelent. Hó és hideg-elkerülhetetlen a szél is. Ennek eredményeként gyakorta óriási hó falakat fúj össze, ami nem egyszer eléri a 20 méteres magasságot is. És ha ezek nem lennének elegek, akkor emeljük ki azt is, hogy van egy olyan időszaka az évnek, mely 6 hétig tart és folyamatos a sötétség a környéken.

 

 

hirdetes

Hogy miért éri meg akkor itt lakni? Természetesen az ipar miatt. A világ legnagyobb nyersanyaglelőhelye közelében élni és dolgozni vállalható kockázat az embereknek. Hogy ezért minden évben több, mint 40 napig szinte élhetetlen szmogban kell élni? Hogy ezért évente 20-30 alkalommal savas eső esik itt? Hogy itt a rák kialakulásának a kockázata 37%-al nagyobb, mint máshol? Hogy az átlagos élettartam itt nem éri el az 50 évet? 

 

Norliszk veszélyes

 

Elég sok ember számára ez vállalható kockázatnak tűnik.  Illetve ez se elég biztos. Ide külföldi állampolgár nem nagyon teheti be a lábát, 2001 óta az orosz kormány lezárta a várost.  Csak speciális engedéllyel vagy meghívó ellenében érkezhetnek külföldi állampolgárok Norilszkba.

 

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Fedélzet

A fedélzet a hajótest felső ívelt borítása. A hajóbelsőt víztől, csapadéktól védi.... Tovább

Üzleti vacsora Budapesten

Üzleti vacsora Budapesten, nem mindennapi környezetben? A Zsidai csoport éttermeiben megtalálod... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 169

Átlagos értékelés: 5.0

utazás