Kalóz vitorlás hajó bemutatása - Szakszótár

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Szakszótár > Kalóz vitorlás hajó

Kalóz vitorlás hajó


Kalóz vitorlás hajó története

1937-ben a Német Vitorlás Szövetség egy 10m2-es ifjúsági nevelő osztály életre hívását határozta el. Fontos szempont volt a gazdaságos építhetőség és hogy a legénység súlya 120-140 kg legyen ideális.
A Kalóz terveit Carl Martens készített Berlinben, 1938-ban már vizen volt az első tesztgép.
A hajó gyorsan elterjedt a német befolyású országokon kívül is (Dánia, USA, Svédország...). Hazánkban a Magyar Vitorlás Yacht Szövetség 1941-ben fogadta el ifjúsági nevelő osztálynak, 1942-ben rendezték az első magyar bajnokságot, két év múlva már több,mint 80 hajót tartottak számon.
A kalóz versenyeken rövid időn belül már százon felüli volt az indulók száma, de a politika itt is megpróbált közbeszólni. A 470 osztály javára jogilag próbálták visszaszorítani a kalózokat, mondván, hogy ez német fasiszta gyártmány. Természetesen a 470 sokkal demokratikusabb versenyhajó...
A kalóz sikere azonban nem állt meg, máig igen népszerű, nem véletlen, hogy az Abfox vitorlás iskola is oktat kalózokkal.

Kalóz vitorlás hajó leírása

A kalóz előnyei: kitűnő nevelő eszköz, stabil, tágas, könnyen karbantartható, megfizethető, jól viseli a balatoni rövid hullámokat, erős szélben is biztonságosan megvitorlázható.
Hátránya: nem siklóhajó, elég nehéz.
Ma már műanyagból is építenek kalózokat, az osztályt folyamatosan korszerűsítik(használhatnak spinakkert, bevezették az aluárbocot és a műanyag testet) formája miatt könnyen gyártható.
A kalóz öt méteres testében akár a túrázás kellékei is könnyedén elférnek.
Ma a kalózosok az összes hazai tavon aktívan versenyeznek és nagy az összetartás, jó hangulatban telnek a versenyek.

Kalóz vitorlás hajó technikai adatai

Hajótest hossza: 5m

Max. szélesség: 1,62m

Merülés: 0,19-1,05m

Alapvitorlázat: 10m2

Spinakker: 5m2

Súly: 0,17 tonna

 

 

hajó

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 25

Átlagos értékelés: 4.7
Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2024.06.30-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Catamaran

            ...

Beton

A beton egy kötőanyagból (cement, rigipsz, gipsz..), adalékanyagból (homok, sóder, kavics,...

Árbocfény

Az árbocfény, vagy másnéven topfény a vitorláshajók árboccsúcsán a Hajózási...

Kipufogófüst színe

A kipufogófüst színe számos hibára utalhat egy autó esetében. Éppen ezért, ha az autód...

Exkluzív rendezvényhelyszín

Exkluzív rendezvényhelyszín olyan hely a különféle rendezvények megtartásakor, ahol...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.