2 milliárd forintért kelt el egy madárkalauz

hirdetes

2 milliárd forintért kelt el egy madárkalauz

Komjáti Péter
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egy londoni árverésen adták el 6 és fél millió fontért, azaz több mint 2 milliárd forintért a francia származású amerikai természettudós és művész, John James Audubon madarakról szóló könyvét.

2 milliárd forintért kelt el egy madárkalauz

Sokan nem is hinnék, hogy egy könyv megérhet két milliárd forintot, azonban egy londoni árverésen valaki bebizonyította, hogy ekkora összeget gond nélkül kifizet Audubon „Birds of America” című madárkalauzáért, amely ismerteti az amerikai kontinens 500 madárfajtáját 435 kézzel színezett életnagyságú illusztráció segítségével.  Az amerikai természettudós műve a XIX. századból maradt fenn, így ezáltal egy igazán egyedi ritkaságról van szó, amely tulajdonképpen a természettudomány és a művészet együttese.


2 milliárd forintért kelt el egy madárkalauz

Audubon hozzávetőlegesen 12 évig dolgozott ezen a köteten, és ahhoz hogy minél tökéletesebb legyen az alkotása számtalan madarat lőtt le, hogy a lehető legrészletesebben vizsgálja meg a madarak tetemeit, majd ezután lefestette ezeket. Érdekesség, hogy az aukció előtt 10 évvel korábban már elkelt Audubon alkotása, és akkor is közel két milliárd forintot fizettek érte. Ám az egykori tulajdonos halálának következtében ismét a licitálók céltáblájává vált az igen drága kézzel festett természettudományi olvasmány, mely az évek során semmit sem veszített az értékéből.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Vízből mentés

Vízből mentés: (=Man Over Bord) a hajóból kiesett személyért ill. tárgyért való gyors... Tovább

Luvgierig

Luvgierig - a szél felé forduló hajót hívjuk így Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 160

Átlagos értékelés: 5.0

kreatív