Balaton kincsei

hirdetes

Fel kellene tárni a Balaton kincseit, de nagyon sokba kerül

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Azt mondják a hozzáértők, hogy ez egy nyílt titok, mégis sokakat meglepett az, hogy római és bronzkori leleteket rejt magában a Balaton. Fel kellene fedezni őket, de ez sokba kerül.

A balatoni búvárkodás

 

A Balaton régen máshogyan nézett ki, a mostani formája csak a szabályozás után alakult ki. A másmilyen forma természetesen nem csak az alakjára, hanem a mélységére is vonatkozik. Természetesen voltak olyan települések, melyek a régi időkben ( a már említett római és bronzkor) még itt álltak, de aztán azok idővel az enyészeté lettek.

 

Eddig első sorban Sajkodnál és Szántódnál próbálták meg a búvárrégészek az épületmaradványokat és a különböző értékes leleteket felkutatni. Hogy legfőképpen miket találnak ,mikre számítanak leginkább? Kerámiadarabokra és különböző településnyomokra van a legnagyobb esély, melyek jellemzően inkább a bronzkorból származnak.

hirdetes

 

 

A balatoni búvárkodás

 

hirdetes

Sokan persze még most sem tudják elképzelni, hogy hogyan rejthet akár település maradványokat is a tó. Figyelembe kell venni azt, hogy koszakonként a víz szintjének az ingadozása akár 2-3 méter is lehetett, így könnyedén ellephette az üledék és a víz ezeket a részeket. Sokaknak tehát új információ lehet, hogy a kutatók szerint Balatonalmádi és Örvényes közelében római kori épületmaradványokat rejt a tó.

 

A pénz mellett azonban sajnos még hátráltatja a merüléseket az is, hogy a Balaton medre iszapos, az  pedig könnyen felkavarodik, így a látótávolság gyorsan válik minimálissá a tóban. ez pedig összességében szinte ellehetetleníti a kutatást.

 

De mindennek az alapja a pénz, mely nélkül biztosan még jó ideig nem fogjuk megtudni, hogy mit rejt magában a magyar tenger.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Scholtz 32

A Scholtz 32 vitorláshajó leírása (gyári adatok és leírás) A SCHOLTZ 32... Tovább

Őszi wellness

Az őszi wellness egyre népszerűbb kis hazánkban is, hiszen számos előnye van. Ha az őszi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 165

Átlagos értékelés: 4.9

Balaton