2012 Kékszalagon újra indulhatnak a katamaránok, kékszalag szabályok

hirdetes

Kékszalag 2012: újra indulhatnak katamaránok

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Kékszalag 2012 mára a legnagyobb tókerülő vitorlásversennyé nőtte ki magát. Az első, 1934-es megrendezés óta rengeteg szabályt, illetve korlátozást vezettek be. Ezeknek az egyik vesztesei a katamaránok voltak. Mostanra ez a probléma is megoldódott.

Kékszalag

A Kékszalag múltja

 

A hivatalos honlapon közzétett versenytörténetből kiderül, a Kékszalag annak idején a vitorlássport és a versenyzés szerelmeseinek indult, és a hagyományos vitorlás sportot volt hivatott népszerűsíteni. Már az első versenyen felmerült az a probléma, hogy milyen hajók indulhassanak a versenyen, elvégre a kisebb vitorlások nem ugyanazokkal a feltételekkel indulnak, mint a nagyok. Akkor úgy döntöttek, hogy bármilyen hajó indulhat, győzzön a jobbik.

 

Kékszalag páros és páratlan év

 

A Második Világháború után, 1947-től minden páratlan évben rendezték meg a tókerülő versenyt, egészen 2001-ig, amikor a verseny népszerűségére való tekintettel áttértek az évenkénti megrendezésre. Az MVSZ rendeletének értelmében, 2001-től, minden páros évben a Kék Szalag nyílt verseny, azaz bármilyen hajó indulhat, amennyiben a versenykiírásban lévő biztonsági követelményeknek eleget tesz. A páratlan években továbbra is maradtak a korlátozások, teret adva a hagyományos vitorlázásnak.

hirdetes

 

Kékszalag 2012 : a katamaránok éve

 

Ennek a változtatásnak köszönhetően indulhattak minden második évben a többtestű hajók is a versenyen. A katamaránok mellett több érv is szólt: alacsonyabb a szállítási költségük és kisebb merülésük miatt alkalmasabbak a Balatonra. Később az MVSZ elnöksége eltörölte a korlátozó intézkedéseket a páratlan években is, mivel azok nem adnak valós előnyt, és a sport fejlődésének útjában állnak. Azonban a moratórium miatt ez majd csak 2013 után lesz érvényes. Addig viszont az idén szabad az út bárki előtt, hogy próbára tegye magát a Balatonnal szemben.

hirdetes

 

István Beatrix

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Tőkesúlyos hajó

Tőkesúllyal és kabinnal rendelkező vitorlás hajó. Nevezik még kielernek is. Tovább

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő.... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes