Egy igazi osztrák desszert-különlegesség – A Sacher-torta története

hirdetes

Igazi osztrák desszert-különlegesség – A Sacher-torta története

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Sacher torta összefonódott az osztrák történelemmel és emellett egy igazi különlegességnek számít a cukrászdákban. Most elolvashatjátok a történetét.

Sacher

Franz Sacher és tortája

 

Hitted volna, hogy ez a remek csemege egy tizenéves cukrászinas alkotása? Igen, Franz Sacher, akiről a torta kapta a nevét mindössze 16 éves volt, amikor megalkotta a fenséges baracklekváros csokoládétortát. 
 
A történet egészen a XIX. század elejéig vezethető vissza, amikor ugyanis a Habsburg birodalom irányítója Metternich kancellár megkívánt egy igazán különleges édességet.
Sacher

A sütemény elkészítésének megtisztelő feladatát az ifjú cukrásznövendék Franz Sacher kapta meg, mivel a konyhafőnök betegsége miatt így a fiatal ifjoncnak kellett vállalkoznia a megbízásra, aki boldogan eleget tett a kancellár kérésének. Az elkészült étcsokoládéval bevont baracklekváros finomság egyszerűen lenyűgözte Metternich herceget.

Sacher

Később Sacher életútját az Eszterházy dinasztia szolgálataiban töltötte, ahol már a cukrászmesteri címét is elnyerte. Ezután Pozsonyban, majd Budapesten dolgozott, ahol ismét előkerült a nagyszerűnek nevezhető Sacher-torta receptje. A bécsi különlegesség ezután az egész világon népszerűvé vált.

 

Franz Sacher fia által alapított Hotel Sacher tulajdona az eredeti Sacher-torta elnevezés. Bár a Demel cukrászda hosszú ideig ezzel az elnevezéssel készítette saját Sacher-tortáját, ami hosszas pereskedést eredményezett a Hotel Sacher-el. Végül a Demel cukrászda Demel's Sachertorte-nek keresztelte át desszertjét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Tőkesúlyos hajó

Tőkesúllyal és kabinnal rendelkező vitorlás hajó. Nevezik még kielernek is. Tovább

Palstek

  Csathurok, az egyik leggyakoribb vitorláscsómó (névadója: Stekk Pál legendája). Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 145

Átlagos értékelés: 4.9

gasztronómia