notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vízre rakták az első tiszai nyaralóhajókat

hirdetes

Vízre rakták az első tiszai nyaralóhajókat

vitorlazas.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hamarosan elérhetők lesznek az első nyaralóhajók a Tisza középső és felső folyásán. A program keretében húsz nyaralóhajót raknak vízre az elkövetkező hónapokban. Az első kettőt kedd délelőtt bocsátották vízre Füreden.

Vízre rakták az első tiszai nyaralóhajóka

A tavaly elindult nyaralóhajózási program új színt visz a hazai turizmusba, érintve a Tisza-tó térségét is. A Szabics-kikötőben bocsátották vízre az első nyaralóhajót Tiszafüreden.


Bárki kibérelheti, akinek kedve támad a vízen tölteni egy hetet. A foglalási rendszer szeptemberben élesedik, az első bérlők pedig 2020 májusában futhatnak ki a vízre.
– Örülünk neki, hogy már egy évvel az indulás után hajó van a vízen. Gyorsabban sikerült, mint vártuk. Különösen annak fényében, hogy mindenféle bürokratikus folyamaton át kellett mennünk, például a közbeszerzés rögös útján – mondta hírportálunknak Barát Gergely, a nyaralóhajózási program vezetője.


Mint megtudtuk, a program két részből áll: egyik a hajók beszerzése és a bérbeadási rendszer kiépítése, a másik számos kikötő építése Kiskörétől Tokajon át Dombrádig, majd Vásárosnaményig. Összesen húsz hajó érkezik Magyarországra, az első fele idén júniusig, a másik fele jövő májusig.

hirdetes


Az elképzelések szerint először egyhetes turnusokat indítanak. Később már hosszú hétvégékre és kéthetes utakra is elérhetők lesznek a nyaralóhajók. Két központi kikötő épül, egyik Kiskörén, a másik Tokajon. Előbbi kivitelezése már elkezdődött, éppen a kotrási munka zajlik.


A tervek szerint tíz hajó Kiskörén, tíz pedig Tokajban fog állomásozni, de a foglalások fényében változik majd az elosztás. Mindig a báziskikötőkön lesz az átadás, átvétel.
– Európában évtizedes hagyománya van az ilyenfajta programoknak – felelte kérdésünkre Környei Balázs, a program gazdasági vezetője. – A bérhajókat jogosítvány nélkül lehet vezetni, de előképzettség szükséges hozzá. Átadáskor egy körülbelül másfél-két órás képzésen kell részt venniük a bérlőknek – folytatta.


A hajók vezetése rendkívül egyszerű, maximum sebességük tíz-tizenkét kilométer óránként. A tizenöt méter hosszú, szűk négy méter széles nyaralóhajók mozgatását egy száz lóerős motor végzi.

hirdetes


Hat-, nyolc- és tízszemélyes hajókat bocsátanak vízre a következő időszakban. A megadott létszámon túl még két személy elhelyezésére van lehetőség, tehát összesen nyolc, tíz és tizenkét fős szállásnak tekinthető. Családok és baráti társaságok számára ideális kikapcsolódást jelent majd.


– A hajók üzemanyag- és szennyvízrendszere nem találkozik a folyó vizével – hangsúlyozta a szakember.


Eddig csupán két nyaralóhajó került vízre, ugyanakkor mindkettő Tiszafüreden, a Szabics-kikötőben. Legközelebb Kiskörén, a kikötő megépítése után lesz vízre bocsátás.
Az érdeklődők megtekinthetnek egy nyaralóhajót Budapest környékén, az M3-as autópálya mellett is, ami egy hangárban állomásozik. A következő időszakban, szinte havonta érkezik majd egy Franciaországból vásárolt hajó a Tisza-tóra.

Forrás: szoljon.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Flottavitorlázás

Flottavitorlázás során több hajó, képzett szkipperekkel járnak be azonos útvonalat,... Tovább

Csiga

A csiga egy görgős kötélvezető. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 86

Átlagos értékelés: 4.7