Egy különleges, hatvanasévek-beli darab: Ford GT40

hirdetes

Halhatatlan legendák 4. része - Ford GT40

Komjáti Péter
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Halhatatlan legendák sorozatunk folytatódik. Ebben a részben a Ford GT40-nel foglalkozunk. Ez a járgány egyébként egy hatvanasévek-beli, különleges darab.

Ford GT40

A történet 1963-ban kezdődött, amikor is a Fordnak már nagyon fájt a foga a Le mans-i 24 órás autóversenyen megszerezhető diadalra, ennek érdekében intézkedéseket tett, így a Ferrari megvásárlásával próbálkozott, persze sikertelenül, mivel Enzo Ferrari nem volt hajlandó beadni a derekát. Pedig II. Henry Fordnak az volt a terve, hogy a Ferrari versenyzési tapasztalatával és a Ford pénzével egy roppant versenyképes autót tudnak majd fejleszteni a 24 órás viadalra. A megállapodás végül kudarcba fulladt a Ferrari és a Ford között. A Ford végül a Lolával kezdett el kooperálni és 1964-ben megszületett a várva várt Ford versenyautó, amely a GT40-es nevet kapta. A GT a Gran Turismo versenykategóriának a rövidítése, míg a 40 pedig az autó 40 hüvelykes magasságára utal.

 

A Ford nem tétovázott, és még ugyanebben az évben már be is vetett újdonsült modelljét az 1000 km-es nürburgringi futamon. 1965-ben pedig elkezdték a típus utcai kivitelben való gyártását is.

Ford GT40

1966-ban pedig elérkezett az idő és valóra vált az amerikai autósport álma, mivel a Ford megszerezte a hőn áhított győzelmét a Le mans-i 24 órás autóversenyen, ez azért is volt fontos a Ford számára, mivel ezen a versenyen való győzelem egy hatalmas presztízzsel jár az autógyárak körében. Sőt az első három helyen csak Ford végzett, ami csak jobban tetézte az amerikaiak örömét.

Ford GT40

Az amerikaiak legendás büszkeségét egy V8-as 4735 köbcentiméteres motor hajtja, melynek a teljesítménye 310 lóerő. Elérhető maximális sebessége pedig 262 km/óra. Az autó súlya még az 1 tonnát sem éri el a maga 990 kg-os súlyával.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
autó
hirdetes