Világörökségünk, a Nagy-Korallzátony

hirdetes

Világörökségünk, a Nagy-Korallzátony

Roly
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Nagy-korallzátony Földünk legnagyobb korallzátonya, a Korall-tengerben.  Ausztrália északkeleti partjainak mentén, közel kétezer kilométeres darabon öleli körbe a zöld kontinenst. Jó része csupán apály idején emelkedik ki a tengerből.

Világörökségünk, a Nagy-Korallzátony

 

 

 

 

 A legnagyobb korallzátony

 
A világ természeti csodái között számon tartott Nagy-korallzátonyt közel háromezer különálló zátony és több mint 500 kisebb-nagyobb sziget alkotja. Flórája és faunája rendkívül változatos, eddig csupán korallfajokból közel félezret számoltak össze a kutatók. E terület legszínesebb és leggazdagabb állatcsoportja azonban minden bizonnyal a halak.
hirdetes
 
Nagy-korallzátony
 
 

A Nagy-korallzátony élővilága

 
Több, mint 1500 fajt írtak itt le, ezek például a bohóchalak, papagájhalak, muréna, kőhal, sügerek, bonítók és cápák. A cápák közül számos faj előfordul a Nagy Korallzátony közelében és évente több fürdőző illetve könnyűbúvár is áldozatul esik kielégíthetetlen étvágyuknak.
 
Nagy-korallzátony
 
 

A korallzátony csillagai

 
A korallok között különböző tengerisünök és tengericsillagok is megtelepszenek, amelyek mind a szirtek nyújtotta terített asztal vendégei. A lagúnák homokjában helyenként hatalmas tengeriuborkák fekszenek.
hirdetes
 
Nagy-korallzátony
 
 

Világörökségünk része

 
A Nagy-korallzátonyt 1981 óta tartják számon a világörökség részeként. Megőrzése, megóvása nem csupán a tudományos kutatás, a zoológia és az oceanográfia, hanem Ausztrália számára is fontos. Ugyanis ez a korallgát védi a kontinens partjait a Csendes-óceán pusztításától.
 
Nagy-korallzátony
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 5.0